Кариерата на Николай Жердев е олицетворение на сбъдването на мечтата за голям спорт на всяко малко момче, което е хващало в ръка стик за хокей на лед. Руското дясно крило точно като на филм тръгва от трета дивизия на родината си, изкачва се до елита, където играе за ЦСКА (Москва), избран е под №4 в Драфта на НХЛ и изиграва над 400 мача в най-силното първенство на света.

И освен всичко друго - има две световни титли като част от националния отбор на Русия. Жердев вече е на 35. Не е играл в НХЛ от над 10 години, за последно се подвизава във втора дивизия на родината си и е съпътстван от проблеми, простиращи се отвъд ледената пързалка.

Въпреки възрастта, в Жердев още има частица от малкото момчета, извървяло дългия път към върха и той е решен да се пребори с всичко, което го спира. Най-вече с проблемите с алкохола, които го мъчат от доста време.

"Осъзнах, че алкохолът започна да ме убива. Попречи на развитието на кариерата ми. В един момент всичко бе като снежна топка - проблемите се увеличаваха и увеличаваха. Водех дуел с пиенето", разказва Жердев за демоните си.

 

Бившата хокейна звезда се е решил на нетрадиционен подход, за да реши проблемите си. Прекарва две седмици в манастир близо до границата с Естония и Латвия.

"Приятелите ми ме посъветваха да отида в манастир до град Псков. Там се запознах с архимандрит Спиридон и йеромонах Агафангел, които направиха наистина много за мен. Нямаше доктори или психолози, макар до някаква степен самите те да са психолози. Говорихме си много и те ми обясниха защо се случва всичко", споделя още някогашната звезда от НХЛ.  

Сега Жердев вярва, че е осъзнал грешките си и се е извинил на много хора. Желанието му е отново да играе голям хокей. Наясно е, че не е в позиция да е капризен и да избира къде да отиде. Готов е да се хване здраво за каквато и да е възможност.

"Идва нов епизод в моя живот. Искам да докажа на всички, но най-вече на себе си, че мога и ще продължа да играя хокей", обобщава плановете си опитният състезател, който има 115 гола и 146 асистенции в НХЛ, където преминава през Кълъмбъс, Ню Йорк Рейнджърс и Филаделфия.