Българинът Кристиян Манев записа исторически успех за родния кайт сърф, класирайки се втори в шампионата Formula Kite PanAmericans.

Състезателят на Яхтклуб "Черноморец Бургас" взе среброто в олимпийския клас Кайт Фойл в надпреварата в Кабарете, Доминиканска република. Успехът дойде в изключителна конкуренция на над 30 състезатели от 13 държави, в едно от най-силните състезания на американския континент.

При много трудни условия и бързо променяща сила на вятъра, опитният Манев се пребори с предизвикателствата.

В първия състезателен ден Кристиян се състезава на слаб вятър, който традиционно не е "неговия", но все пак успя да спечели първата гонка за деня.

Основен конкурент му бе руснакът Михаил Новиков (състезава се под флага на Вануату), който е един от най добрите състезатели в света в тази дисциплина. Втората и третата гонка Манев завърши на второ място, плътно зад Новиков.

В първата гонка на последващия ден българинът финишира трети, пропусна следващата поради проблеми с кайта, за да бъде отново първи в последната от състезанието.

Годината е изключително важна за състезателя ни, за когото предстоят участие на европейското първенство за младежи до 21 години в Торегранде Италия, както и - разбира се, на олимпийски квалификации за Париж 2024.