Легендарният състезател по голф Тайгър Уудс е отказал оферта, която вероятно е можела да достигне 1 милиард долара, за да играе в нов шампионат създаден от легендата Грег Норман и арабски шейхове. Решението на голфъра безспорно шокира и предизвика доста реакции, защото все пак говорим за огромна сума пари.

Саудитска Арабия създаде свой собствен еквивалент на веригата състезания PGA Tour, като се опитва да го наложи на световната голф сцена. Шейховете, които са инвестирали огромни средства се опитват да привлекат максимално много звезди за своята надпревара, с цел да я популяризират. Тази инициатива, напълно в разрез с традициите и изцяло комерсиална, е обект на огромни критики сред най-сериозните фигури в голфа.

Лицето на новото начинание е австралийската легенда Грег Норман.

Предприемач и бивш състезател по голф, който е известен с това, че прекарва 331 седмици на върха на световната ранглиста. Известен с прякора "Бялата Акула".

Печелил е над 89 професионални турнира, 20 PGA и е едно от най-разпознаваемите лица в този джентълменски спорт.

Норман лично се е обадил на Уудс, за да му предложи суми, които в течение на следващите години да достигнат 1 милиард долара, ако американецът се съгласи да участва и да бъде голямата фигура на новия тур, но той ги е отказал изненадващо.

"Това е най-изгодната оферта в историята на спорта. Не мога да повярвам, че отказа", каза Норман.

Снимка: Getty Images

Самият Уудс обоснова решението по следния начин:

"Имам достатъчно средства, за да водя луксозен начин на живот. Няма да си губя времето с турнири, които не са ми на сърцето. Притежавам всичко, което съм искал да имам. Парите отдавна не са цел за мен. Имам по-важни планове"

Решението му има логично обяснение. Той притежава над 1.7 милиарда под формата на различни активи и е един от най-богатите спортисти в родината си.

Преди година американецът претърпя тежка катастрофа, която нанесе сериозни поражения върху единия му крак. Уудс призна, че никога няма да се възстанови напълно. Той беше прекъснал състезателна дейност за дълъг период от време и изгуби форма.

"Още се боря с пораженията от катастрофата. Не е полезно за здравето ми да се натоварвам прекалено много. Сега е добре да съм около близките ми хора", добави американецът.

В събота световният №33 Кевин На заяви, че се отказва от PGA Tour и ще участва в серията на Норман и Саудитска Арабия, където само първото състезание ще му донесе 3 милиона долара.

Тайгър Уудс е петкратен шампион е от Мастърс турнирите(1997, 2001, 2002, 2005, 2019), четири пъти е печелил PGA (1999, 2000, 2006, 2007).

Три пъти е бил шампион на откритото първенство на САЩ по голф, като триумфира в надпреварата през 2000, 2002, 2008 година.