Няколко сантиметра нов сняг объркаха тотално сметките на участничките в дисциплината “слоупстайл” в ските свободен стил при жените на Олимпиадата в Пекин. Обикновено любителите на зимни спортове се вълнуват изключително от нов снеговалеж и така наречената “пудра” по пистите, но не и в този случай.

Първоначално квалификациите в дисциплината трябваше да се проведат в неделя, но бяха отложени за понеделник сутринта, когато в крайна сметка се проведоха. И бяха белязани от доста бавни карания, както и множество завъртания и падания.

Повече от половината участнички имаха проблеми при приземяванията си заради необичайно меката снежна покривка, породена от новите валежени. В първата част на квалификациите дори се наложи спасителен екип да се появява на трасето, за да помогне на французойката Тес Ледьо, която се разби при пускането си. В крайна сметка тя успя да стигне до финала с оценка от 68.13.

Китайската звезда в дисциплината - родената в САЩ Ейлин Гу пък описа квалификациите като “страшни".

Безспорно най-шокиращата случка бе когато американката Марин Хамил падна при втория си скок и за няколко минути остана да лежи неподвижна на пистата преди да получи първа помощ.

В тренировките за квалификацията пък друга американка падна и не взе участие в същинската част - Каролин Клеър.

Снимка: Getty Images