Олимпиадата в Токио бе официално открита, а от утре състезанията започват с пълна сила.

Още от ранните часове на деня в Токио ще се провеждат състезания в различните спортове, а в действие ще видим и 5 от българските атлети.

Пърият български представител на Олимпидата в действие ще е състезателката ни по тенис на маса - Полина Трифонова. Тя излиза в 3:45 българско време срещу Сара Ханфу от Камерун, в мач от предварителния кръг на турнира при жените. Победителката от този мач ще играе срещу Сара Де Нут от Люксембург.

От 5 часа започва програмата в Джудото с категория до 60 кг при мъжете, където наш представител е Янислав Герчев. Той се изправя срещу панамериканският шампион Ленин Пресиадо от Еквадор, а мачът им е втори в програмата.

Цялата програма в тази категория е в събота. Четвъртфиналите са в сутрешната сесия, а полуфиналите с финала са във вечерната сесия, която е от 11 до 13:50 часа българско време.

В 5:40 часа участието си започват и сестри Стоеви, които ще играят първия си мач от груповата фаза в бадминтона. Габриела и Стефани Стоеви излизат срещу силния южнокорейски тандем Ким Со Йон и Конг Хи Йон в мач от група "D".

Последният български представител в утрешния ден ще е гимнастикът ни Дейвид Хъдълстоун.

За него предстоят квалификации в индивидуалния многобой при мъжете, а той е във втората група, която излиза от 8:30 часа. Дейвид Хъдълстоун започва на прескок, като последователно ще мине през всичките 6 уреда.

Програма на българите:

3:45 ч. Тенис на маса - Полина Трифонова - Сара Ханфу (Камерун)

Малко след 5 часа: Джудо - Янислав Герчев срещу Ленин Пресиадо (Еквадор)

5:40 ч. Бадминтон: Габриела и Стефани Стоев - Ким Со Йон и Конг Хи Йон (Южна Корея)

8:30 ч. Спортна гимнастика: Дейвид Хъдълстоун квалификации - пряко по БНТ 3

Иначе извън българското участие, програмата е доста богата, но все пак топ спортовете, които привличат най-много интерес, са далеч от своята развръзка. Ще видим надпревари от женската футболна програма, атрактвиният формат на баскетбола 3х3, а може би акцентът е мъжкото шосейно колоездене.

По-малко от седмица след края на "Тур дьо Франс", някои от звездите в този спорт ще се борят за олимпийско злато. Иначе в съботния ден ще бъдат раздадени 11 комплекта медали, най-малко от всичките 17 олимпийски дни.

Ето и състезанията, които ще може да наблюдавате в родния ефир:

2:30 Гребане по Евроспорт

5 ч. Колоездене, общ старт мъже по Евроспорт

4 ч. Баскетбол 3х3 по Евроспорт 2

6:30 ч. Плажен волейбол по Европосрт 2

8 ч. Баскетбол 3х3 по Евроспорт 2

8:30 Спортна гимнастика по БНТ 3 (Участва българинът Дейвид Хъдълстоун)

10 ч. Плажен волейбол по Европосрт 2

11:30 Баскетбол 3х3 по Евроспорт 2

12:15 Бокс по Евроспорт

13 ч. Плуване по БНТ 1, БНТ 3 и Евроспорт

13 ч. Спортна гимнастика по БНТ 1 и БНТ 3

14 ч. Плажен волейбол по Европосрт 2

14:55 Фехтовка по Евроспорт

15 ч. Баскетбол 3х3 по Европсорт 2

15:40 Волейбол САЩ - Франция по БНТ 1, БНТ 3, Евроспорт

В утрешния ден ще бъдат раздадени 11 комплекта медали в следните спортове и дисципли: Стрелба с лък (смесени отбори), Колоездене (масов старт мъже), Фехтовка (мъже сабя, жени сабя), Джудо (мъже 60 кг, жени 48 кг), Стрелба (мъже 10 м пистолет, жени 10 м пушка), Таекуондо (мъже 58 кг, жени 49 кг), Вдигане на тежести (Жени 49 кг)