Тазгодишното издание на Рали Дакар не мина без фатален инцидент, който в крайна сметка оказа влияние и върху класирането.

Лидерът в надпреварата при камионите Алеш Лопрайс се отказа, след като прегази човек по време на деветия етап.

Починалият е 69-годишен италиански фотограф. В търсене на най-добрия кадър, той е застанал под една от пясъчните дюни, надявайки се камионът да премине край него. Вместо това обаче 3-тонното возило го блъска, а Ливио Сасиноти веднага е транспортиран към болница с хеликоптер. Той се оплаква от силно гадене и болки в главата, а малко след това издъхва от инфаркт.

Лопрайс пък изобщо не разбира за инцидента и продължава състезанието. Чак след края на етапа научава за фаталната развръзка.

"Вече си бяхме легнали, но стюардите ни показаха видеозапис как блъскаме човек погрешка. Един човешки живот приключи косвено по моя вина, защото шофирах. Трябва да призная, че аз и моят екипаж изобщо не знаехме за това. Изобщо не го видяхме. Много съжалявам и този инцидент ще ме съпътства до края на живота ми", заяви Лопрайс.

По-късно организаторите разпространиха съобщение, че пилотът се отказва от надпреварата по свое желание, тъй като е съсипан психически.

"Той не може повече да продължи. Присъединяваме се към него и поднасяме най-искрени съболезнования на семейството и приятелите на починалия", се казва в официално съобщение на организаторите от Саудитска Арабия.

След инцидента заваляха и обвинения за недостатъчните предпазни мерки, които са били предприети за хората по трасето. Организаторите обаче бяха категорични, че всеки сам преценява къде да застане, като предварително подписва декларация, че рисковете са за негова сметка.

Getty Images

Иначе след отказването на Лопрайс, новият лидер в надпреварата при камионите е Янус Ван Кастерен с Iveco, който има преднина от 22 минути спрямо Мартин Ван Ден Бринк със същата машина. Трети е Мартин Мачик, който изостава с над 50 минути от водача.

В класа на автомобилите Себастиан Льоб взе своята трета поредна етапна победа и общо четвърта в тазгодишната надпревара. Това бе и 20-ото подобно постижение на 9-кратния рали шампион, откакто участва в пустинния маратон.