Австриецът Матиас Майер, който е най-титулуваният олимпиец в историята на страната, изненадващо прекрати кариерата си на 32-годишна възраст. Алпийският скиор има три златни и един бронзов медал от Олимпиади, а също така може да се похвали и с общо 45 подиума в състезанията от Световната купа (11 победи).

Майер е олимпийски шампион в спускането от Сочи 2014, а след това спечели две поредни титли в супер гигантския слалом, съответно в Пьонгчанг 2018 и Пекин 2022. На зимните олимпийски игри в китайската столица той завоюва и бронз в спускането.

Днес той трябваше да стартира в супергигантския слалом в Бормио, но малко преди началото на традиционната инспекция на трасето шокира всички с решението си. Майер е първият скиор, спечелил златни медали на три различни Олимпиади.

"Обмислях го през последните няколко дни и трябва да заявя, че за мен дойде време да се оттегля. Стига ми толкова. Очаквам с нетърпение какво ще ми предостави бъдещето", заяви големият шампион пред австрийската национална телевизия.

Последният подиум на Майер в Световната купа дойде преди две седмици по време на спускането в италианския зимен център Вал Гардена.