Александър Овечкин вече седи сам в подножието на върха на вечната класация на голмайсторите в NHL, след като вкара два гола за Вашингтон при победата с 4:1 над Уинипег в Националната хокейна лига.

С тях той мина митичния Горди Хоу, наричан Мистър Хокей, има вече 802 попадения в лигата и пред него остава само един - най-великият. Уейн Грецки завърши кариерата си с 894 шайби в мрежите на съперниците.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖА ОТ ПАМЕТНИЯ ЗА РУСНАКА МАЧ>>>

Канадският великан ги вкара за 1487 мача, докато руската суперзвезда наниза своите 802 в 1309. Трябват му още 92 гола за вечния рекорд, а с темповете, с които бележи, това изглежда формалност. Попаденията в петък вечер бяха 21-во и 22-ро за сезона, а той има контракт с Кепитълс за още четири сезона след този, който дори не е преполовен.

Куриозно и същевременно - показателно за характера на Александър Велики. Вторият гол, който го прати над Горди Хоу, бе вкаран на празна врата в заключителните секунди, когато Уинипег изкара вратаря си и го замени с полеви играч.

 

Но Овечкин получи шайбата и не искаше да стреля в мрежата, зееща пред него. Подаде на съотборник, той загуби притежание, шайбата се върна в руснака и при вече наредилите се бранители, той някак с нежелание я търкулна все пак във вратата, без да се радва бурно. А това бе голът, извел го пред Хоу!

"Естествено, че не исках да го вкарвам така - каза Алекс, прегърнал синовете си Иля и Сергей (долу) след срещата. Те взеха шайбите, с които бяха вкарани попаденията. - Невероятно е. Истинско чудо е, че имам толкова голове и преследвам рекорда на Грецки. Когато дойдох в тази лига преди години, исках просто да докажа, че играя добре хокей."

Топ 5 на реализаторите в историята на NHL:

1. Грецки 894

2. Овечкин 802

3. Хоу 801

4. Яромир Ягър 766

5. Брет Хъл 741. 

Снимка: Getty Images