Темата около Нургюл Салимова не слиза от първа новина в последните дни, след като българското момиче докосна спечелването на Световната купа на ФИДЕ в Баку, но загуби финала в тайбрек от рускинята Александра Горячкина.

Оставяйки настрана, че изведнъж България се превърна в "нация шахматна" и всеки има мнение по партиите, ходовете, вероятно и по защитите, които е използвала Салимова в срещите си в Азербайджан, разгоряха се дискусии по казуси около тази страхотна игра у нас. А те не са нови, просто трябваше да се случи нещо такова, за да им се обърне внимание...

Няма по-добър начин да потърсим отговорите от това да дадем думата на човека, който е най-близо до кариерата, развитието и успеха на Нургюл от самия старт - нейния треньор Живко Жеков.

Как се стигна до второто място в Баку?

"Не е станало случайно и изведнъж, тя се развива правилно и търси прогреса си в шахматната среда. И тъй като няма постоянни пикови постижения, някои хора явно смятат, че това развитие не бе достатъчно бързо.

Тя бе номер едно до 16 г. в световната ранглиста, а след това плавно и устойчиво търси натрупване на знания, преминаване на друго жизнено ниво."

Как и с кого тренира Нургюл?

"Екипът не е голям. До преди около две години в него бе българският гросмайстор Петър Арнаудов, а сега - азерският Ниджат Абасов. Търсехме гросмайстор, с когото да работи върху дебютната си подготовка, което считахме за нейно по-слабо звено преди време. Спряхме се на него.

Нургюл сама инвестира в тази си подготовка, като това става със спечелените от нея пари от наградни фондове. Работят онлайн, дистанционно. За заплащането се разбират лично и между тях, това не са неща, които искаме да са публични."

Сама ли бе в Баку?

"Реално да, помагаше и един семеен приятел като секундант.

Останалите състезатели там са с щабове от по-няколко души - треньори, анализатори. Готвят се за следващи съперници, изучават ги. Тя се справяше в тези условия."

Каква е истината за финансирането на нейното участие? Наистина ли федерация и институции не са помогнали?

"Федерация по шахмат, която да работи нормално, у нас реално няма от 2017-а. Текат какви ли не борби, роят се федерации, вече мисля са шест. Действащата с лиценз е тази от 2022-ра, в която членувам и аз.

Нещата са много неприятни, отделните конкуренти използват кални номера едни срещу други и се работи против българските интереси. Това доведе до унизителната ситуация световната федерация ФИДЕ, да назначи комисия, която се меси в работите на шахмата у нас. Един румънец и един албанец определят състави на национални отбори...

Намесена е и политика, разбира се. Може да се каже, че е почти като всеки срещу всеки.

Колкото до конкретния въпрос - бяха гласувани по 1000 лева на състезател за участието в Баку, като толкова взеха Нургюл и Надя Тончева. Иван Чепаринов ги отказа, а Виктория Радева не бе предложена за такава помощ, тъй като тя не бе спечелила квота, а такава имаше Габриела Антова, извоювана на олимпиадата с отбора на България. Но "комисията" на ФИДЕ прати Радева и ние отказахме да гласуваме тази помощ за нея."

Как с 1000 лева се изкарва месец на такова състезание в Баку?

"Практически цялото финансиране дойде от доктор Милев Врабевски. Той е помагал и преди, помага винаги в трудни моменти не само в шахмата. Вероятно не се пише много за това, но е факт. Само нощувките на Салимова бяха по 100 долара, което прави около 2500 долара само за това. Плюс самолетни билети и други разходи... Така бяха покрити."

Спортният министър се закани за обединение и помощ...

"Трудно може да се направи каквото и да е в момента. Спортният министър може да отнеме лиценз, тоест - нещата да станат още по-лоши. Казано иначе, той има правомощия да разруши, а не да построи нещо, в тази ситуация. И ние искаме обединение, но това трудно може да се случи при такъв разнобой."

Федерацията не получава пари от държавата?

"Да, така е по закон, защото е създадена през 2022-ра. Ще влезе в категоризацията за финансиране към спортното министерство от догодина, но шахматът е в пета категория, най-ниската. Това означава, че парите никак няма да са много... Такава е системата у нас, че спортът ни е класиран там."

Какво предстои на Нургюл?

"Почивка до 15 септември, след което се включва в клубните надпревари с полския си клуб. През следващата година голямата цел, естествено, ще е претендентският турнир (през април в Канада), където участват само осем много силни състезателки. Едната е Нургюл."

Предлагаме ви и официалната позиция на спортното министерство по ситуацията в шахмата:

"Министерството няма права да се намесва в спорове между федерациите, но смята, че сегашното състояние не подпомага развитието на българския шахмат. И е необходимо да се потърсят начини за преодоляването на различията, защото каузата е обща - успехът на българските шахматисти.

Министерството е готово да съдейства за възстановяване на диалога между федерациите и ще намери възможност за стимулиране на Нургюл Салимова за нейните успехи. Министър Илиев поздравява Нургюл за призовото класиране в Баку и пожелава шампионски титли."