Директорът по провеждането на церемонията по откриването на Олимпиадата в Токио бе уволнен само ден преди началото на Игрите. При това заради негово действие отпреди тридесетина години.

Става дума за клип от началото на 90-те години, в който Кентаро Кобаяши прави шеги, свързани с Холокоста. Олимпийският министър на Япония Сейко Хашимото заяви, че въпросното видео осмива “болезнени факти от историята”.

Това далеч не е първи скандал, който предхожда започващата след часове Олимпиада.

Преди няколко дни един от композиторите, които също работеха по церемонията на откриването, напусна по собствена воля, след като стана ясно, че в училище се е подигравал на съучениците си с увреждания. През месец март пък Хироши Сасаки, който отговаряше за облика на Игрите, се оттегли след коментар, свързан с теглото на японската комедиантка Наоми Уатанаби.

В края на февруари Йоширо Мори, който бе шеф на организационния комитет, също се прости с длъжността си, след като заяви, че жените говорят прекалено много по в реме на срещи и че сбирки с много жени в борд на директорите ще отнемат много време.