Първият етап на колоездачната обиколка на Полша, която започна днес, завърши по възможно най-неприятния начин.

След края на състезанието въпросите не бяха за това кой е завършил първи или втори, а какво е състоянието на финиширалите в Катовице.

Във финален спринт на 196-километровата надпревара битката беше между Дилан Гроневеген от отбора на "Джъмбо-Висма" и Фабио Якобсен от "Куикстеп".

Гроневеген водеше на финалния спринт, но датският му съперник опита да го задмине в малък коридор до страничната ограда. Гроневеген затвори допълнително нидерландския си сънародник и го прати в загражденията.

Стигна се до ужасяващ сблъсък, в който 23-годишният Якобсен се блъсна в метала и връхлетя върху фотограф край трасето. Част от оградата прелетя към пътя и събори друг колоездач, който беше буквално прегазен от свой колега, който на свой ред мина през краката му.

Състоянието на Якобсен обаче е най-тежко. Първоначалната информация е, че той е поставен в изкуствена кома, веднага е откаран в болница и лекарите се борят за живота му.

Гроневеген, който предизвика кошмарния сблъсък, най-вероятно ще бъде дисквилифициран, но това в момента има най-малко значение.

Шефът на "Куикстеп" Патрик Лефевр призова виновникът за този инцидент да бъде арестуван и наказан да не се състезава доживот.

Допълнителен проблем бе, че финалното спускане бе едно от най-стръмните изобщо в календара на световното колоездене. Това постави под допълнителен риск състезателите на финалната права.