Макар днес да е почивен ден в Джиро д'Италия, първи такъв от началото на колоездачната обиколка, новини не липсват. Часове след отказването на Ремко Евенпул от състезанието, организаторите обявиха, че засилват мерките срещу COVID-19.

Белгийският фаворит, който бе лидер в генералното класиране, се оттегли от надпреварата именно заради положителен тест за коронавирус. Всички, които имат контакт в зони, в които се намират и състезателите, ще трябва да носят предпазни маски.

"С оглед на последните случаи с положителните тестове ръководството на Джиро д'Италия оинформира, че носенето на маска във всички зони, в които има контакт с колоездачите, ще бъде задължително", написаха организаторите.

Те визират подиума, микс зоната, паркинга, стартовете и финалите на етапите, както и редица други места.

Евенпул не е първият "изгорял" заради COVID-19, като петима други негови колеги също бяха принудени да се откажат от по-нататъшно участие заради положителни тестове.

Британецът Герант Томас, който наследи розовата фланелка от Евенпул, заяви във видеоконференция, че е съгласен с мерките, но те може би са закъснели, защото доста от колоездачите вече са били в контакт с вируса.

Обиколката на Италия продължава утре със 196-километров хълмист етап между Скандиано и Виареджо.