Инвестициите в спортната инфраструктура да са географски балансирани и да са част от цялостна програма, а не кампанийни акции. Това настоя служебният спортен министър Весела Лечева, цитирана от БТА.

"Трябва да се намерят механизми, по които да се инвестира в спортната инфраструктура, да престане порочната практика на парче, епизодично, да се дават средства и така се стига да това, че в област Пловдив се инвестират 100 млн. лева, а в цяла Северна България да няма нито построено спортно съоръжение. Трябва да се премахне тази стихийност, това частично задоволяване на интересите на един отделен град, а да има целенасочена програма, с която да се инвестира в спортната инфраструктура", заяви Лечева в Плевен, където проведе среща с кмета на общината Георг Спартански.

Тя също така коментира, че това, което трябва да се направи е да бъде създадена цялостна картина на спортната инфраструктура в България.

"Затова съм изискала от всички общини информация за спортните съоръжения, които са на тяхна територия, какво е тяхното състояние и функционалност", обясни спортният министър.

Според нея след като разполага с тази информация всяко едно редовно правителство в следващите десет години трябва да отделя целенасочено редовно пари за възстановяване и изграждане на нова спортна инфраструктура.

"Така в рамките на десет години България да разполага с модерни спортни съоръжения", добави министър Лечева.

Една от разискваните теми по време на срещата между нея и кмета Георг Спартански е за терена с незавършената вече от близо 40 години спортна зала до парк "Кайлъка". Предложението на кмета е теренът да бъде продаден чрез държавен търг. Според него това би донесло сериозна сума в републиканския бюджет, ще се разчистят руините, теренът ще бъде благоустроен и превърнат в нещо полезно за гражданите на Плевен.

След срещата с кмета общинските съветници Йордан Грижов и Бойко Тодоров връчиха на спортния министър петиция, приета от Общинския съвет на Плевен още в края на 2021 година. В нея всичките 41 общински съветници призовават министър-председателя и ресорния министър да обърнат внимание на състоянието на спортната инфраструктура в Плевен.

БТА