Най-добрият български състезател Владимир Илиев зае седмо място в преследването на 12.5 километра за мъже на Европейското първенство по биатлон в швейцарския зимен център Ленцерхайде.

Илиев, който беше десети в спринта вчера, допусна четири грешки в четирите стрелби и измина трасето за 36:26.2 минути.

Българинът започна с чиста стрелба, а на втората пропусна една мишена. Илиев направи една грешка в първата стрелба от положение прав и излезе на шеста позиция, но накрая отново сгреши два пъти и след двете наказателни обиколки вече беше седми, както и завърши.

Другият българин Благой Тодев не стартира днес.

Норвегия продължава доминацията си в биатлона този сезон, след като състезателите от тази страна взеха всичките медали в днешната надпревара. Победител стана Вебьорн Сьорум с две наказателни обиколки и 34:37.5 минути.

Втори е победителят в спринта Ерленд Бьонтегорд с две сгрешени мишени и пасив от 28.1 секунди, а трети финишира Ендре Стрьомсхайм, който триумфира в индивидуалната дисциплина на 20 км, с три пропусна в стрелбата и изоставане от 1:03.7 минута.

Владимир Илиев е на 1:48.7 минута след победителя, а при чиста последна стрелба имаше шанс да се бори за бронзовия медал.

По-рано днес Милена Тодорова се нареди на 11-о място в преследването на 10 км при жените.

Утре Европейското първенство завършва с двете смесени щафети.