Дори най-големите експерти в снукъра трудно можеше да предвидят, че това ще е годината на Кайрън Уилсън.

32-годишният играч от Нортхямптън стъпи на световния връх в Крусибъл, след като късно снощи спечели финала срещу квалификанта от Уелс Джак Джоунс с 18:14 фрейма.

В хода на турнира всички големи фаворити - Рони О'Съливан, Лука Бресел, Джъд Тръмп, Марк Селби, Джон Хигинс, падаха като круши един след друг, за да се стигне до много изнендващи полуфинали, а след това и финал.

Уилсън обаче показа най-постоянна игра от всички и е заслужилият световен шампион.

По-впечатляващото в неговия успех обаче не е снукърът, който игра, а проблемите, които трябваше да преодолее в началото на годината. Неговата съпруга Софи претърпя пристъп, като в последствие се оказа, че тя страда от епилепсия. Отнеха и шофьорската книжка и в момента е на лечение. След това синът му Бейли претърпя операция за счупен нос и травма на окото след инцидент в училище.

На това Световно Уилсън игра за цялото си семейство, а емоциите след последния фрейм бяха страхотни. В празненствата се включиха родителите, съпругата, двамата му синове и брат му, който изпълнява ролята на агент и е неизменно до него във всички тези години. Кайрън започна турнира като 12-и в световната ранглиста и вече е трети, а освен това с 500 хиляди паунда по-богат. За пореден път оправда прякора си - Воина.

"Беше страхотно цялото ми сейемство да е тук и да изразя емоциите си. Искам да се извиня на Джак за реакциите си след края, но този успех значи много за всички нас. Бяхме в кошмарна въртележка с родителите ми още откакто съм 6-годишен", каза през сълзи шампионът.

Неговият съперник Джоунс стана едва деветият квалфиикант в последните 47 години, достигащ до финала в Крусибъл. Единствените двама, които са я печелили в такава позиция, са Тери Грифитс през 1979-а и Шон Мърфи през 2005-а.