Легендата Юсейн Болт се оказа потърпевш от финансова пирамида. Световният рекордьор в спринта възнамерява да даде под съд ямайски инвестиционен фонд, след като повече от 12 милиона долара са изчезнали от сметката му.

Адвокатите на осемкратния олимпийски шампион твърдят, че по-рано този месец той е проверил баланса си, като в сметката му са останали едва 14 000 долара. Според тях, Болт е станал жертва на финансова измама в особено големи размери.

Представители на бившия спринтьор са се свърали с ръководството на фонда, като са дали 10-дневен срок на компанията да възстанови изчезналите средства.

"В тази сметка са част от парите, които Юсейн бе запазил за своето пенсиониране. Това е доста голям процент от неговите спестявания", заяви Линкълн Гордън, който е един от адвокатите на лекоатлета.

Според различни информации, Болт не е единствената жертва на въпросния инвестиционен фонд, тъй като доста други клиенти на компанията са се оплакали от изчезване на средства.

"Аз съм в шок и изпитвам дълбоко ниво на гняв и отвращение от тревожната и нагла измама, за която се твърди, че е била извършена в Stocks and Securities Limited", коментира и министърът на финансите на Ямайка Найджъл Кларк, който увери, че властите са започнали разследване.

Юсейн Болт се оттегли от леката атлетика през 2017 г., но остава една от най-добре печелещите звезди в историята на този спорт. Той е единственият атлет с три последователни олимпийски титли на 100 и 200 метра (от Пекин 2008 до Рио 2016).

Светкавицата приключи кариерата си с 8 олимпийски златни медала, след като допринесе за успеха на мъжката щафета 4x100 метра в Лондон 2012 и Рио 2016. Кватетът на Ямайка бе най-бърз и в Пекин 2008, но бе лишен от титлата заради положителната допингпроба на Неста Картър.

Болт е и най-титулуваният атлет на световни първенство с 11 златни медала и все още държи световни рекорди на 100 (9.58 сек.) и 200 м (19.19 сек.), които постави на първенството на планетата в Берлин през август 2009 г.

Снимка: Getty Images