Телефоните и електронните устройства на всички японски олимпийци ще бъдат стриктно проверени при завръщането им в родината след Олимпиадата в Пекин. Местната спортна агенция вече е уведомила делегацията на страната, състояща се от 262 души, че след края на Игрите ще инспектира устройствата им и по-конкретно - приложението My2022, което всички участници са задължени да имат.

Посредством него организаторите следят здравния статус на всички спортисти в китайската столица.

В Япония обаче имат опасения, че посредством My2022, китайските власти крадат лична информация на олимпийците. Канада вече се оплака от приложението, след като от делегацията на страната обявих, че са намерили “малък, но напълно достатъчен за целта недостатук”.

Още преди началото на Игрите, в Япония предложиха на своите спортисти да се сдобият с нови телефони, които да използват само в Пекин. Подобни призиви имаше и от редица други страни, включително Нидерландия. По последна информация параолимпийците на страната, които ще се състезават в Китай от 4 март, ще получат нови устройства, които ще ползват само по време на престоя си на китайска територия.

Всички олимпийци бяха задължение да свалят My2022 две седмици преди да отпътуват за Пекин. Освен да следи здравословното им състояние, приложението има и други функции като възможност за размяна на файлове, получаване на последните новини и информация за времето, както и видео и аудио чат.