Кенийските суперзвезди в маратонското бягане Елиуд Кипчоге и Келвин Киптум попаднаха в първоначалния състав на страната си за най-дългото бягане на Олимпиадата в Париж догодина.

Двукратният олимпийски шампион Кипчоге и Киптум, който в момента държи световния рекорд в 42-километровата дисциплина, никога досега не са се изправяли един срещу друг в състезание.

А по всичко личи, че това най-сетне може да се случи във френската столица следващото лято.

39-годишният Кипчоге си е поставил за задача да стане първият маратонец в историята с три олимпийски титли, след като взе златните медали в Рио през 2016-а и в Токио през 2021-а.

Далеч по-младият Киптум, който е само на 24, постави нов световен рекорд на 8 октомври тази година, когато завърши маратона в Чикаго за 2:00.35 часа, подобрявайки постижнието именно на Кипчоге.

Въпреки напредващата си възраст, Кипчоге вярва, че може да спечели златото в Париж.

"Все още имам онова усещане в стомаха си и това е причината да участвам. Искам да бъда първият човек, спечелил три поредни златни медала. Вълнувам се и се надявам, че ще продължа да чупя бариера в спорта. Основната ми мотивация е да вдъхновя всички в любов към спорта", каза той в скорошно интервю.

Ветеранът е един от трима атлети в историята с по две титли от Олимпиада в маратона. Останалите са Абебе Бикила (Етиопия) през 1960 и 1964 и Валдемар Церпински (ГДР) през 1976 и 1980.