Легенда в американския футбол отива на съд и е заплашен от години в затвора, ако се докаже вината му за укриване на данъци в особено големи размери.

Бил Романовски, четирикратен шампион с отборите на Сан Франциско 49 и Денвър Бронкос, а след това уважаван телевизионен анализатор, влиза в съда в петък.

Стартът на делото бе даден в Калифорния, където властите са натрупали папки с обвинения, достатъчни да го вкарат в затвора.

Романовски дължи на хазната 15.33 милиона долара с лихвите, които не е внесъл като данъци. Това са неплатени суми за периода 1998-2007 г., като през 2013-а той е бил привикан от прокуратурата и е глобен, както и заплашен с ефективна присъда, ако не плати.

Не е внесъл дори цент, като днес задълженията вече са минали 15 милиона.

В същото време Бил и съпругата му Джули са поддържали изключително луксозен начин на живот, пише в обвинителния акт. Годишните им разходи са били огромни, като сред тях са хиляди долари за спа процедури, пътувания и пластични операции.

57-годишният Романовски отказа да коментира новината за стартирането на делото, като към момента ангажиментите му към тв каналите, за които коментираше мачове, са прекратени.

Една от култовите случки по време на кариерата му остава скандала през 1997 г., когато играеше за Денвър срещу бившия си отбор Сан Франциско и се изплю в лицето на съперников състезател. Това бе уловено от камерите и стана една от най-обсъжданите и скандални гледки на годината в Щатите.

Няколко други инцидента и сбивания със съотборници белязаха периода му на футболния терен.