Боряна Калейн няма да участва следващия уикенд на Световната купа в София. Вчера тя е провела много добра първа тренировка, но на втората следобед се е почувствала зле.

Поискала е разговор с главния ни мениджър Бранимира Маркова и е изявила желание да почине до края на седмицата.

Треньорското ръководство се е съобразило с желанието на Боряна. На нейно място участие ще вземе Ева Брезалиева. През септември миналата година Калейн пропусна и Световното първенство в родната столица, като тогава дори влезе в болница.

Българска федерация по художествена гимнастика и през тази година ще посрещне световния елит в този спорт между 31 март и 2 април в зала "Арена София". Пред родна публика ще излязат световните шампионки от ансамбъла, които отново  ще се конкурират с най-добрите. 

В престижното събитие ще вземат участие над 140 гимнастички от 43 държави - 54 жени (индивидуално) и 14 ансамбъла.

"Почти всички най-силни гимнастички се присъстват и отбори при ансамблите. От максималната квота 16 отбора ще има 14, тъй като Мексико и Азербайджан оттеглиха своите отбори. При индивидуалното 53 участнички с две по-важни отсъствия - на израелската звезда Таманов, която е контузена и германската Дария Вартоломеев, която също се лекува", заяви вицепрезидентката на федерацията Росина Атанасова.

"Основната ни цел е Световното първенство. Предстои ни много тежка година, защото в индивидуалното ще се борим за втора квота. Стилияна Николова се върна със златен медал от Атина и се надявам, че и тук ще представи най-доброто от себе си", каза главният мениджър Бранимира Маркова.

Треньорът на ансамбъла ни Весела Димитрова също изрази оптимистични очаквания.

"Съставът, с който ще участваме е същият, с който стартирахме в Марбея и Атина. Имаме промени в едното съчетание. Момичетата са много мотивирани. Стартирахме не толкова блестящо на Световната купа в Атина, но за нас специално главната цел за върхова форма е Световното първенство във Валенсия. Всички купи, които ще преминем оттук дотогава са опит и изчистване, и оформяне на окончателния състав, който ще вземе участие на Олимпийските игри. Имаше разочарование, че взеха само сребро в Атина, но съм сигурна, че ще дадат всичко от себе си сега", заяви Димитрова.