Йонас Вингегор ще бъде отново победител в Обиколката на Франция, след като нанесе втори пореден тежък удар на конкурента си Тадей Погачар и практически обезсмисли битката за първото място в генералното класиране.

Датчанинът от тима на "Team Jumbo-Visma" показа много сила в краката и свежест в тялото и главата в 17-ия етап, вероятно най-тежък в цялото издание на "Тура". Той бе от Сен-Жерве Мон-Блан до Куршевел в Алпите, и бе наречен Кралски преди старта на Обиколката.

Погачар ("UAE Team Emirates") бе изостанал с цели 1 минута и 48 секунди след часовника във вторник, като последният му шанс да опита да навакса бе именно днес. Вместо това словенецът просто приключи със силите в последните 20-ина километра от убийствения маршрут, докато Вингегор летеше по него. Тадей едва завърши, което бе фактическо развяване на бялото знаме - не само в етапа, а в "Тура".

Защото разликата между двамата вече е 7:35 минути, което практически коронясва за втора поредна година датчанина при пет оставащи етапа. Така между него и Погачар резултатът ще стане 2-2 крайни победи и се очаква битката да се поднови догодина.

Днес гладиаторското изкачване в Алпите спечели австриецът Феликс Гал ("AG2R Citroën Team"), който е и в топ 10 на генералното класиране. Втори за втори път финишира Саймън Йейтс от "Jayco Alula", трети е Пейо Билбао от "Bahrain Victorious", а четвърти Вингегор. 

В същото време, преди старта на етапа, от отбора "Team Jumbo-Visma" обявиха, че тази сутрин на лидера в генералното класиране е направен четвърти допинг тест за последните четири дни.

"Ние нямаме проблем с този факт, че проверяват често Йонас - каза говорител на тима. - Дори напротив, изисквахме от Международния колоездачен съюз да действа по този начин. И все пак четири теста за два дни са доста."

Тестове са направени и в отбора на конкурентите - "UAE Team Emirates", както и в още два състава.

Правилникът гласи, че лидерът и подгласникът в генералното класиране трябва да дават допинг проби след всеки етап, което прави наистина необичайно честото тестване на Вингегор в последните два дни.