Златна Ивет Горанов, която донесе първа олимпийска титла на България от 13 години насам, сама призна, че е било невъзможно да контролира емоциите си на почетната стълбичка.

21-годишната българка триумфира в категория до 55 килограма на карате кумите, като по пътя си категорично спечели спрещу всичките си пет опонентки.

Така тя си изкова златото, а "Мила родина" прозвуча насред Токио, при това в спорт, дошъл точно от страната на изгряващото слунце.

Минути след емоционалната церемония, Ивет застана пред камерата на БНТ, като очевидно все още бе прекалено развълнувана, но сподели:

"Не мога да опиша емоциите, краката ми трепереха на стълбичката и не контролирах емоциите. Това усещане наистина не може да се опише.

Искам да кажа на всички в България, че сега е моментът да празнуват и да се радват за медала.

Аз лично искам да благодаря на мотивационния ми треньор, който в последните месеци беше плътно до мен и ме изкара от какви ли не ситуации. Благодаря на федерацията и Олимпийския комитет.

За мен това са много лишения, труд и емоции, защото постоянно се опитвах да съм на върха. Това ми беше най-голямата цел в живота, изпълних я. Сега имам Световно, ще отида за златото и там.

На всички, които гледаха песимистично мога само да кажа, че не са прави. Нека гледат по-позитивно, нека оценят нашите труди и лишения. На теньора си единствено мога да благодаря, защото без него аз нямаше да съм тук", сподели тя.

Треньорът Ангел Ленков също застана пред камерата, като заяви:

"Много съм щастлив, благодаря на Ивет. С нея минахме през невероятно пътешествие, което завърши фантастично.

Всичко, което вложихме като усилия си заслужаваше. Аз й казах, че трябва да стане световна и европейска шампионка, преди това никакво отпускане или отказване.

Мисля, че представянето на каратето в Токио бе невероятна. Страхотна атмосфера и страхотни срещи. Хората, които са го гледали са оценили този спорт, съжалявам, че не е в програмата за следващата Олимпиада.

Надявам се, че Ивет е вдъхновила хората в България, които са гледали".

Снимка: Getty Images