Трикратният участник на Олимпиада за Уганда в леката атлетика Бенджамин Киплагат е бил намерен мъртъв в кенийски град в последния ден на 2023 година. 34-годишният бегач достигна до полуфинал на 3000 метра стийпълчейс на Игрите в Лондон през 2012 година.

Тялото му е било открито близо до Елдорет - един от основните тренировъчни центрове за лекоатлети в Африка, като първоначалните данни от полицията сочат, че става дума за множество прободни рани в областта на врата и гърдите.

Местната полиция разследва случилото се, като вече има двама заподозрени, които са арестувани. До задържането им се е стигнало, след като властите са разгледали кадри от охранителни камери, а въпросните хора са проследили Киплагат.

Това не е първото убийство на лекоатлет в този район. Киплагат, който е сребърен медалист от световно първенство за юноши, е четвъртият спортист, намерил смъртта си при съмнителни обстоятелства в този регион на страната.

Киплагат има и бронзов медал от първенството на Африка през 2012 година в коронната си дисциплина - 3000 метра стийпълчейс.

Двукратната световна шампионка по крос кънтри Агнес Тироп бе наръгана смъртоносно в дома си в близкия град Итен през 2021 година. Роденият в Кения, но бягащ за Бахрейн Дамарис Муте изчезна безследно, а през 2022 година разлагащото му се тяло бе намерено в къщата на етиопски лекоатлет, отново в тази част на страната.

Бегачът Рубайта Сираги от Руанд пък бе убит през август миналата година, като полицията съобщи, че става дума за пререкание с друг атлет, свързано с жена.