Състезателите на Република Корея в шорттрека винаги са сред фаворитите, а точно с такива амбиции ще пристигне и звезден тим от тази страна на световното първенство в София. В "Арена Армеец" от 8 до 10 март, корейците ще трябва да бранят спечелените преди година на шампионата на планетата в Монреал цели 7 от 10 възможни титли.

В Канада през 2018-а, те взеха златните медали на 500 м и в щафетата на 5000 м при мъжете и всички 5 при жените - на 500 м, 1000 м, 1500 м, щафетата на 3000 м и в многобоя.

Категорична №1 тогава бе Чой Мин Жон, 20-годишната звезда в шоттрека. Тя грабна 4 титли, които прибави към олимпийското си злато в Пьончан преди година. 

На второ място в класирането по медали преди година бе Канада, благодарение на трите си титли. Всички бяха спечелени от местната звезда Чарлз Хамлин (34 г.), за когото световното в София ще е вероятно последно състезание в кариерата. Хамлин обаче не бе особено убедителен в световната купа този сезон и завърши на 27-о място.

Унгария също имаше победител миналата година, благодарение на Шаолин Шандор Лю. 23-годишният състезател с майка унгарка и баща китаец, обаче спечели финалната дисциплина на 3000 м, в която не се раздават медали.

Въпреки това тя е изключително важна, тъй като там участват само 8-те шорттрекисти с най-много финални точки в състезанието и може да доведе до разместване в челните позиции. Унгарецът пък завърши на 12-а позиция в класирането за световната купа този сезон, но със сигурност ще търси по-добри позиции в София.

Общо 8 нации спечелиха медали на шампионата на планетата през 2018-а, които ще бранят в българската столица през март.

Към 7-те златни отличия Корея добави 4 сребърни и 1 бронзов (общо 12), Канада взе освен титлите на Хамлин още 1 сребърен и 2 бронзови медала (общо 6), а Унгария си тръгна със сребро. Сред призьорите бяха още Китай (1 сребърен и 3 бронзови), Русия (1 сребърен и 2 бронзови), Холандия (1 сребърен и 1 бронзов), Полша (1 сребърен) и Япония (1 бронзов).