София е домакин на първия кръг от новия сезон на Световната купа по паркур от 9 до 12 септември, като през уикенда са най-важните състезания - финалите.

Най-добрите състезатели по света ще мерят сили един срещу друг в дисциплината фристайл и скорост. Състезанията се провеждат на специално изградено трасе, което се намира зад Националния дворец на културата, а входът е свободен.

Името на спорта паркур произлиза от френското словосъчетание parcours du combattant, което означава "преход на боеца". Бойците в случая са всички участници в надпреварите в този атрактивен спорт, който придобива все по-голяма популярност в световен мащаб.

В Международния олимпийски комитет даже се обсъждаше възможността паркур да стане част от програмата на спортовете за 2024-а година в Париж, но в крайна сметка това няма да се случи.

Все пак има голяма възможност през 2028 година в Лос Анджелис да наблюдаваме и атрактивните състезания в градска среда и на специално изградени трасета. 

На световната купа в София участие взимат повече от 60 мъже и жени в двете дисциплини. България е представена от четирима състезатели. Сред тях е и Мартин Димитров, който е един от най-талантливите в паркур у нас.

"Гледах клипчета в интернет, как правиха задни салта, предни салта. Исках да науча едно салто, но след това разбрах, че има такъв спорт и оттам нататък започна всичко и до ден днешен с това се занимавам", споделя Мартин

 

23 годишният българин разкрива, че се изискват много физически и ментални тренировки, за да е сред най-добрите в спорта.

 "Изисква много тренинг това нещо. Психически трябва да си подготвен. Наистина отнема доста време докато се разчупиш в това нещо, за да си играеш със самите трикове, да можеш да ги използваш на различни места.

Общо взето трябва да си смел, защото става дума за екстремен спорт, има риск, трябва да си много внимателен и всичко да е точно преценено."

Четирикратният световен шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев пък е сред организаторите и двигателите на спорта у нас.

"Хубавото на този спорт е, че е в открита среда. Паркур започва с "парк", което означава, че хората в свободното пространство правят различни гимнастически упражнения. Искам да спомена, че в двете дисциплини, най-добрите в света са тук.

Надявам се, че всички тези хора, които обичат спорта и обичат да практикуват какъвто и да е спорт - стрийт фитнес, паркур на открито, ще дойдат и ще наблюдават. Малко или много се надявам, че това ще ги мотивира да се занимават с този вид спорт. Ще има много зрелищни изпълнения. Тепърва по-голямото шоу предстои. "

Спортът паркур носи и своите рискове. Заради трудните трикове, скоростта и височините има голям риск от контузии, но участниците са добре подготвени.

"Не правете това вкъщи", споделя ми един от състезателите.

Адреналин и скорост, това се усеща, докато наблюдаваме най-добрите, на открито в центъра на София.