Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция за изкачване на Еверест. Това се случи на церемония в Централния военен клуб по случай 40 години от "Еверест 1984", когато за първи път български алпинисти стъпиха на най-високия връх в света - 8848 метра.

Първи това стори Христо Проданов, който обаче така и не се върна от "Покрива на света" и остана във вечните ледове на Хималаите, след като загина на слизане от върха. След Проданов до най-високата точка на планетата стигат и Ивана Вълчев и Методи Савов на 8 май, както и Никола Петков и Кирил Досков, които го правят ден по-късно.

Радев получи символичен подарък от името на алпинистите, като той му бе връчен от Методи Савов.

Преди четири десетилетия първата българска експедиция е ръководена от Аврам Аврамов, Христо Проданов и Огнян Балджийски съвместяват дейността си на алпинисти и съответно на заместник-ръководител по техническите въпроси и на заместник-ръководител по организационните и финансови въпроси. Останалите алпинисти са Методи Савов, Димитър Бърдарев, Слави Дерменджиев, Трифон Джамбазов, Кънчо Долапчиев, Кирил Досков, Тодор Григоров, Любомир Илиев, Георги Имов, Костас Канидис, Запрян Хорозов, Николай Петков, Стамен Станимиров, Динко Томов, Петко Тотев, Иван Вълчев, Дойчин Василев и Людмил Янков. Д-р Стайко Кулаксъзов е лекар на експедицията, Стефан Калоянов е радист, докато Милан Огнянов е оператор и режисьор на филма за събитието.

"За мен е огромно удоволствие и чест да бъда тук с едни от най-отличилите се български алпинисти. Тази експедиция остава завинаги в нашите история - да щурмуват върха по т. нар. жесток път през западния гребен. Това е олицетворение на непокорния български дух. Българите в тази експедиция доказаха, че за човешките възможности няма граници. Днес може само да се удивляваме откъде са черпили вдъхновение за тази морална сила. Те носеха със себе си 1300 години история на нашия народ.

Позволете ми да изразя дълбоко уважение към всички вас и вашата воля, енергия и всеотдайност, за проявеното мъжество, воля и характер", каза Румен Радев.

Предстоят още поредица тържествени събития по случай 40-годишнината от първото българско изкачване на Еверест, включително и презентация на един от алпинистите, които стигат до върха, Николай Петков.

Тя ще се състои на 14 май в столичния Дом на киното.

ИЗБРАНО