Мик Шумахер е във Формула 1 заради уменията си зад волана, а не заради името си. Синът на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер дебютира в елита този сезон като пилот на “Хаас”.

Шефът на американския тим, Гюнтер Щайнер, сподели мнението си за Шумахер-младши, описвайки го като “възпитан млад мъж, който обича това, което прави”.

А пък и колкото да тежи тази фамилия - няма как да станеш шампион във Формула 3 и Формула 2 само защото баща ти е Михаел Шумахер.

“Той работи много здраво и е фокусиран върху целите си.

Не го прави единствено заради баща му, който е седемкратен световен шампион. Той иска сам да бъде сверовен шампион един ден и работи за това. Не използва името си, за да бъде тук. Иска да накара баща му да се гордее”, смята Щайнер.

“Наслаждава се на това, което прави. Нещо, което е наистина важно за нашия спорт. Знае какво иска”, добавя той.

Според италианецът, между двамата млади пилоти на тима има контраст. Съотборникът на Шумахер-младши, Никита Мазепин, вече успя да се забърка в редица неприятности.

“Различни са, но в случая няма правилно или грешно. Не мога да кажа, че харесвам единият повече. Идват от различни култури и са израснали по различен начин”, казва още Щайнер, включвайки в разговора Мазепин, чийто баща е основен спонсор на отбора тази година.

Шумахер завърши на шестандесето място и в двата старта от началото на сезона, докато Мазепин отпадна в първия и финишира последен във втория. 

Самият Мик пък сподели коя е най-ценната насока, която е получавал от баща си Михаел.

“Каза ми, че ако човек обича това, което прави, то това значи, че ще го прави добре. Попита ме дали състезанията са хоби или нещо повече за мен още когато бях малък. Тогава, спомням си, че беше на пистата в Керпен, категорични му казах, че възнамерявам да се занимавам сериозно”, разкрива Мик в интервю за La Gazzetta dello Sport.

22-годишният пилот определи представянето си в първите два старта като “задоволително”, защото е изпълнил целта си да завърши и в двете състезания.