Отборът от Италия Prema team, който се готви за сериите във Формула 2 и Формула 3, обяви днес контракт с пилота от Великобритания Джейми Чадуик. Новината не би била особено вълнуваща, ако Джейми не бе всъщност "тя", а не "той".

На 22 години, британката е смятана за голямата млада звезда при жените в автомобилните спортове.

Чадуик ще кара в сериите на Ф3 през сезона, но нейната цел е далеч по-висока. И в деня, в който подписа договора и стана част от Prema team, експерти предрекоха, че най-късно за сезон 2023 г. тя ще е част от Формула 1.

Същото смята и Мик Шумахер, с когото реално ще са съотборници през спортната година - синът на легендата ще кара за същия отбор, но във Формула 2.

Най-важните три условия за постигането на мечтата, Джейми Чадуик ги има:

- Тя е талантлива и млада, напълно способна да се състезава във Ф3, както го е правила на всяко ниво досега.

- Огромна финансова подкрепа от мултимилионера Дейвид Дикър, който е собственик на компанията "Родин Карс". Той е огромен фен на Джейми и е уверен, че с нейните умения и неговите пари, мястото във Формула 1 е само въпрос на време.

- Подкрепа от експерти и големи фигури в спорта, като например Рос Браун, Тото Волф и актуалната нова звезда във Ф1 Шарл Леклер, с когото се познават от години. Всички те са на мнение, че тя ще се справи отлично на най-високо ниво.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британката тества болида на новия си тим в Нова Зеландия през март, като бе наречена "изключителен талант" от Браун, разбрал за резултатите. Австралиецът Дикър, който очевидно ще е финансовата опора по пътя към Ф1, казва за нея:

"Тя е невероятна. Нашата визия с нея е дългосрочна и в края на тази стълба е Формула 1. Няма съмнение в това."

Ако се случи, Джейми ще стане първата жена-пилот в най-елитното състезание за автомобили от 44 години. Тогава Лейла Ломбарди записа последните от 12-те си старта в надпреварата. Италианката остава и единствената дама с точки във Ф1 - всъщност, само половин точка!

Другата състезателка в историята на това състезание е Мария Тереса де Филипис (също от Италия), записала участия през 1958 г.

"Това е мечтата ми - каза Джейми след подписването на договора днес. - Сега трябва да докажа, че мястото ми е тук. След това - на следващото ниво. И така до мечтата.

Финансовата подкрепа е изключително важна, всеки в този спорт го знае. С наградните фондове, спечелени дотук, и мистър Дикънс зад гърба ми, остава само да не разочаровам никого с представянето си."

В същата надпревара през тази година ще е и 19-годишната София Фльорш, която оцеля по чудо преди 18 месеца след зверска катастрофа в Макао, но също продължава да преследва мечтата си в спорта.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos