Пътят пред най-популярната автомобилна надпревара Формула 1 е ясен за всички - максимално изравнени сили и зрелище на пистата, както и лъскав блясък извън нея.  Именно заради това от няколко години започват да изникват нови и все по-атрактивни състезания, а тенденцията ще продължи в тази посока.

 

Писти като "Спа", "Монца" и "Нюрбургринг" може и да са сред класиките в историята на Формула 1, но новата аудитория, която ФИА иска да привлече няма как да бъде завладяна с гледките на гористия пейзаж край тези три трасета. Именно заради това шефовете от "Liberty Media" и ФИА предприеха съвсем очакван подход в търсене на блясък и лукс, а този уикенд ще видим неговото лице с дебютния старт в Маями.

Слънчева Флорида ще приеме старт от Формула 1 за първи път, а вече от около 48 часа, типично по американски, този спорт е все по-малко скорост и инженерство, а повече шарена еуфория и шоу.

А и какво друго можем да очакваме, когато говорим за Маями?

Снимка: Getty images

"Фалшиво" пристанище, откриване сякаш е време за Супер Боул и огромна медийна истерия отвличат внимание от най-важното заради което всички отбори са там - състезанието.

То ще се проведе из улиците на града на специално устроеното за целта трасе с дължина от 5,4 километра. Това са 19 завоя и средна скорост от 223 км/ч, които гарантират истинско зрелище в проектираната с цел максимална атракция писта.

Болидите ще обикалят улиците и булевардите на квартал Маями Гардънс, който със сигурност не е сред най-приветливите места на града, а изобщо в цялата страна.

В Маями Гардънс се помещават спортните съоръжения на града, там се провеждат и някои от най-големите концерти, но това не е мястото на лъскавите яхти, високите небостъргачи и богаташите с хавайски ризки, които пръскат парите си в лазурните карибски води. Именно заради това организаторите се постараха да придадат на района типичния за Маями изглед, който виждаме по филмите.

В последното десетилетие купища критики се изляха срещу Близкия Изток, който хвърли милиарди за изкуствени острови, изкуствени градове и какво ли още не, за да направи от пустинния пейзаж истински спортен рай. Независимо дали говорим за Формула 1, футбол или бокс. 

Критики имаше и към Владимир Путин, който изкуствено превърна град Сочи в модерен спортен комплекс с наливане на милиарди долари.  Ето, че и в САЩ предприеха този подход, при това на място като Маями, където блясък така или иначе не липсва.

Колкото и странно да звучи, именно в Маями организаторите построиха изкуствено пристанище. За разлика от тези в арабксия свят, които са построени за фон, но поне са във водата, то това край пистата в Маями е напълно фалшиво.

Там няма и капка вода. Има лодки, но всички те са паркирани върху доста реалистичен синьозелен под. От няколко метра разстояние в гледката няма нищо впечатляващо, но от кадрите от хеликоптер, с които ще наблюдаваме състезанието, пейзажът наистина напомня пристанище.

В последните дни дори стана "вайръл тема" в социалните мрежи репортерите да отразяват именно от "морето", а мнозина от тях показаха и завидните си умения на плувци.

Маями е нова дестинация за Ф1, а спортът не е най-популярен зад Океана. Но страхотния удар, който сериите на "Netflix", посветени на Формула 1, пожънаха сред младата аудитория, наистина изстреляха позагубената популярност на надпреварата до небесата. Включително в САЩ, където дълги години наблюдавахме състезания с полупразни писти, вече интересът е огромен. Показателен е фактът, че от следващия сезон на територията на Щатите ще има три състезания, както и по едно в Канада и Мексико.

А младата аудитория иска именно това. Блясък, атрактивни и нестандартни писти, както и шоу на пилотите, сякаш са филмови суперзвезди.

В центъра на трасето е модерният стадион на местния отбор по американски футбол Маями Долфинс, а Мик Шумахер се превърна в новото им попълнение, позирайки с екипа на тима, като че наистина е подписал договор.

Снимка: Getty images

Юки Цунода и Пиер Гасли от тима на "Алфа Таури" проведоха тренировка с Маями Долфинс, но явно не се представиха достатъчно добре, за да позират с тениската, или просто нямат привилегията да носят фамилията Шумахер.

Пилотите на "Макларън" - Ландо Норис и Даниел Рикирадо пък дадоха старт на шумно парти, типично в стил Маями. Те бяха на сцената с DJ и подканяха тълпата към танци.

"Ред Бул" пък в типичния си стил организира няколко улични демонстрации, в които Дейвид Култард показваше уменията си пред тълпи от фенове. Общо взето всеки пилот бе зает със забавна задача, а последните дни по-скоро напомняха на шоу програма, не подготовка за състезателен уикенд.

Снимка: Getty images

Показателен за Формула 1 лудостта, която се създава отвъд океана, е фактът, че Майкъл Джордан седна да си поговори с Пиер Гасли, а след това дори си тръгна с каска с неговият автограф. 

Та това е Джордан ... И той дори не си поговори с шампиона Макс Верстапен или с най-голямата звезда в този спорт Люис Хамилтън, а с  Гасли, когото без да подценяваме, е далеч от славата и успехите на своите колеги.

Най-актуалните звезди от Холивуд също вече са в Маями, а пилотите очевидно се забавляват на случващото се.

Явно "Liberty Media" и ФИА с този уикенд ясно ни показаха посоката, по която Формула 1 ще върви, а като с всеки друг аспект от живота, не са в спорта, то ще е към рязка модернизация и следване на тренда, с постепенно загърбване на загубилите интерес към себе си традиции.

Време е за шоуто от Флорида с изкуственото пристанище и натруфения лукс наоколо.

Стартът е от 22,30 ч в неделя по Диема спорт 3.

Снимка: Getty images