Фредерик Васьор е новият генерален мениджър на отбора на "Ферари" във Формула 1.

54-годишният французин сяда на най-горещия стол в автомобилния спорт, за да наследи Матия Биното, хвърлил оставка след края на сезона.

Ясно е, че "Ферари" е отборът с най-голяма фенска маса и очакванията към Скудерията всеки сезон са за титла, но такава не е имало от 2007-а при пилотите и от 2008-а при конструкторите.

Любопитно, че именно последният директор на "Ферари", който не бе италианец, донесе най-славните години на отбора. Това бе друг французин - Жан Тод, който бе архитектът на ерата Шумахер за "черните кончета".

Васьор ще се присъедини към "Ферари" на 9 януари, а той е добре познато име в автомобилния спорт заради над 25-годишния си опит. Сега обаче ще е един от хората в центъра на вниманието, който ще трябва да намери начин Скудерията да пребори своите конкуренти.

Той е инженер, като пътят му започва от малките Формула шампионати, където под негово ръководство бъдещи шампиони като Люис Хамилтън и Нико Розберг печелят сериите GP2 през 2005-а и 2006-а.

Васьор за кратко бе начело на "Рено" през 2016-а, но напусна заради неразбирателство с шефовете, за да оглави швейцарския тим на "Заубер" през 2017-а.

Под негово ръководство скромният като бюджет отбор, който впоследствие бе прекръстен на "Алфа Ромео", записа някои впечатляващи представяне, а най-силното от тях бе през настоящата 2022-а, когато бяха спечеллени общо 51 точки и крайното шесто място в класирането при конструкторите.

"Като човек, който обожава автомобилния спорт, винаги съм смятал, че Ферари е върхът на пирамидата. Нямам търпение да започна работа на базата в Маранело. За мен е не само удоволствие, но и сбъдната мечта да бъда част от този тим", заяви Васьор.