Специалисти и пилоти във Формула 1 остават разделени около мненията си за инцидента между Себастиан Фетел и Люис Хамилтън на пистата "Жил Вилньов" в Канада.

Победата на германеца "бе отнена" от рейс контрола с 5-секундно наказание, след като пилотът на "Ферари" мина през тревата и не остави възможност на съперника да го изпревари.

Мнения дали наказанието е правилно в дните след надпреварата имаше всякакви.

Нико Розберг, който имаше не особено топли взаимоотношения със сънародника си Фетел в активните си години, както и още по-обтегнати с Хамилтън в "Мерцедес", зае страната на рейс контрола.

"Фетел винаги мисли, че е прав и вини хората. След състезанието всички тези жестове и неуважителни коментари бяха ненужни", заяви Розберг.

Но има и доста важни лица във Формула 1, които са на страната на пилота на "Ферари".

"Случи ми се същата ситуация с Люис през 2016-а в Монако. Мнението ми е, че тогава действията му бяха далеч по-опасни, но не му наложиха наказание", категоричен е Дани Рикардо от "Рено".

Даниел Квят от "Торо Росо" бе още по-краен: "Ако го беше направил пет пъри поред, можеше да се даде наказание. Но тази санкция бе твърде спорна. Рейс контролът има трудна задача, но знаем, че проблемът е неналагането на постоянство в решенията".

Жак Вилньов също бе на страната на Фетел: "Наказанието е срамно за Формула 1. Това бе грешка а пилота и Люис можеше да го задмине. Не става дума за мръсно каране. Не може винаги да молиш съперника да те задмине".

Истината е, че без да сме сигурни кой крив и кой прав, седмата поредна победа на "Мерцедес" е факт и Хамилтън увеличи аванса си на върха в класирането.