Люис Хамилтън не спести нищо и в словесната битка след края на Гран при на Саудитска Арабия, което спечели пред нидерландския си конкурент Макс Верстапен. Двамата ще влязат в последния старт за сезона с равен актив идния уикенд.

В едно от най-зрелищните, хаотични и луди състезания за последните години във Формула 1, Верстапен и Хамилтън се удариха в момент, в който Макс трябваше да пропусне пред себе си Люис, задето го бе изпреварил неправомерно. Но лидерът натисна спирачките и бе ударен отзад от британеца, който едва избегна по-сериозни поражения по болида си.

"Невероятно е каква бе радостта в бокса на отбора ни - каза Хамилтън ("Мерцедес") след състезанието. - Не съм виждал такова нещо, а съм в този тим от десет години. Енергията и адреналинът са огромни, радвам се, че успях да спечеля. Състезавам се на различно ниво от 28 години, виждал съм и преди пилоти, които са извън лимитите, извън правилата.

Трудно е, защото сега се състезавам срещу такъв - пилот, който работи по други правилници, а хората около състезанието сякаш не виждат това. Единственото ми желание бе просто да остана на пистата, след като се ударихме, за да мога да опитам да спечеля.

Ясно е какво стана - той натисна рязко спирачките и аз едва не го връхлетях с цялата мощ на болида, което щеше да ни извади от състезанието и двамата. За него това е без значение, защото водеше с осем точки. За мен обаче не е."

И преди старта в Саудитска Арабия Хамилтън укоряваше неведнъж Верстапен (с "Ред Бул") за безразсъдно и опасно каране, както и за нарушаване на правилата.

Макс също коментира инцидента и обясни, че е искал да остави коридор вляво от себе си на Люис да го изпревари, но британецът не е разбрал маневрата.

Стюардите разглеждаха случилото се на пистата между двамата претенденти до 1 ч след полунощ българско време, но и днес няма индикации за допълнителни наказания.

Така преди заключителния старт - Гран при на Абу Даби в неделя, Хамилтън и Верстапен са с по 369.5 точки на върха на класирането. Не по-малко интересно е и при марките, където "Мерцедес" поведе с 587.5 т. срещу 559.5 на "Ред Бул".