Люис Хамилтън продължава да говори по темата с расизма, която измести от водещите новини около Формула 1 спортно-техническите отзиви от състезанието в Австрия на старта на сезона - точки, времена и класиране. Шестима пилоти отказаха да коленичат в подкрепа на движението Black Lives Matter, като изтъкнаха аргументи, че в определени страни този жест се тълкува по съвсем различен начин.

Хамилтън отказа да насочи пръст на обвинение към тези колеги, но и се разкая за твърде късното си включване в битката с расовата дискриминация в спорта.

"Всеки направи това, което сметна за правилно - каза Люис след състезанието в неделя. - Не бих критикувал никого, бладогарен съм на тези, които коленичиха до мен. Имахме среща в петък с останалите пилоти и темата бе повдигната от Себастиан Фетел. Всеки каза мнението си - кой би го направил, кой - не, както и защо. Всеки има правото да има мнение или гледна точка.

Преди няколко години Колин Каперник коленичи на мач по американски футбол в САЩ и това бе изключително силно послание. После си загуби работата и от тогава не играе. Срещнах се с него малко по-късно, той е много влиятелна фигура. Но след това аз не бях достатъчно активен, бях тих по темата и не му оказах достатъчна подкрепа.

Някои хора във Формула 1 ме съветваха да не бъда активен и да не следвам Каперник. Не само заради това, но аз не направих достатъчно. Съжалявам за това. Тази битка трябваше да я поведа по-рано.

С това, което се случи в Австрия, се чувствам горд.

Тези, които коленичихме преди старта, направихме също много силен жест, който ще отекне по света. Расизмът продължава да е огромна и глобална тема. И колкото повече направим ние, известните спортисти, толкова по-силен ще е ефектът."