Първият старт във Формула 1 за 2020-а се превърна в истинско шоу, като победата в Австрия бе за Валтери Ботас. В надпреварата с повреди отпаднаха общо девет пилоти, а другата голяма новина е подиумът на младия Ландо Норис с "Макларън", който завърши трети.

Около състезанието обаче имаше и друг важен момент, който се очакваше с интерес - кои пилоти ще коленичат преди началото по препоръка на световния шампион Люис Хамилтън?

Англичанинът призова колегите си да покажат съпричастност в борбата с расизма с този жест, но в днешния ден Макс Верстапен ("Ред Бул") и Шарл Леклер ("Ферари") изложиха своите доводи защо няма да го направят.

В крайна сметка общо шест от 20-те пилоти избраха да не коленичат, макар че всички носиха тениски срещу расизма. Освен нидерландеца Верстапен и Леклер (Монако), коляно не подложиха испанецът Карлос Сайнц, италианецът Антонио Джовинаци, руснакът Даниил Квят и финландецът Кими Райконен.

Някои от пилотите обясниха, че в техните страни колениченето се приема по различен начин, заради което се въздържат от жеста, но подкрепят каузата.