Катедралата Св. Стефан във Виена посрещна близките и приятелите, искащи да си кажат последно "сбогом" с великия пилот във Формула 1 Ники Лауда. 

Хиляди се стекоха на поклонението на австриеца, който почина на 70-годишна възраст в нощта срещу 21 май, в клиника във Виена.

Трикратният шампион се превърна в любимец на феновете по света с непримиримия си дух и спортсменството на пистата. Лауда е един от символите на Формула 1, като до последно бе фактор в нея, ментор на нови звезди и ръководител на отбори.

ВИЖТЕ СНИМКИ>>>

Тялото му, облечено в пилотски екип, лежи затворено в ковчег, на който е положена каската му от състезателните години във Ферари и Макларън.

За първи път тази катедрала приема сбогуването със спортна звезда, въпреки че в нея са изпращани големи фигури от австрийската история.

На церемонията присъстваха хора като Люис Хамилтън, Тото Волф, Ален Прост и Арнолд Шварценегер.

Embed from Getty Images

Очаква се речи да произнесат бившите пилоти на Ф1 Герхард Бергер и Ален Прост, както и австрийският президент Александър Ван дер Беллен и бившият калифорнийски губернатор и актьор Арнолд Шварценегер. Звучаха песни като "Amazing Grace", "Fast Car" на Трейси Чапман и "Imagine" и "Hero" на Джон Ленън.

В страхотната си кариера Лауда направи 171 състезания, от които спечели 25. Това му донесе три шампионски титли с общо 54 подиума.

ВИЖТЕ СНИМКИ>>>

Снимка: AP/БТА

Embed from Getty Images