Гран При на Азербайджан във Формула 1 приключи вчера, но теми за обсъждане след него - колкото искаш.

Люис Хамилтън с "Мерцедес" спечели първата си победа през сезона след крайно любопитни обстоятелства в самия край на надпреварата.

Спукана гума на съотборника Валтери Ботас и опит за изпреварване на Себастиан Фетел с "Ферари" предначертаха победата на англичанина, както и значим подиум на Серхио Перес с неговия "Форс Индия".

Но в хода на почти цялата надпревара камерите следяха най-често два болида, както свикнахме да се случва в последните надпревари.

Разбира се, че става дума за автомобилите на "Ред Бул". Макс Верстапен и Даниел Рикардо влязоха в ново страстно съперничество, този път за четвъртото място. Те са като Макс и Мориц - двамата, които постоянно правят бели, но са с добри сърца. Дали е случайно, че и тук говорим за Макс?

Да, цената не бе позиция на подиума, но предпоставки за такава винаги има, когато някой от тези двама пилоти е в челните позиции.

Макс и Дани караха един до друг от самото начало и на няколко пъти размениха позициите си. Често се приближаваха гума до гума, като в един момент даже се допряха.

Но като цяло раузмът на австралиеца поддържаше битката спокойна и спортментска. Докато не се стигна до 40-а обиколка, когато ръководството в "Ред Бул" пак се хвана за главата.

Верстапен промени два пъти посоката си на каране в зоната за спиране преди завоя, което е абсолютно забранено. Така Рикардо нямаше как да го задмине и се удари в задницата на съотборника си и за пореден път двамата отпаднаха от състезанието.

Когато тези двама пилоти са близо един до друг на пистата, е опасно за всички, но главно заради Верстапен.

Шефът на "Ред Бул" Кристиан Хорнер не посочи с пръст нито един от двамата, но беше меко казано ядосан.

"Оставяме ги да се състезават и да карат колело до колело. Преди надпреварата говорихме, че трябва да си оставят място. За нещастие това е резултатът, когато двама човека вземат нещата в свои ръце. Това не трябва да се случва.

Имаше три инцидента между двамата в хода на състезанието. Казахме им да се успокоят. Оставяха си място, докато не дойде този инцидент. Няма да посоча никого. И двамата са виновни. За жалост отборът е този, който губи. Ще трябва да се извинят на всички", категоричен бе Хорнер.

Шефът на "Мерцедес" Ники Лауда обаче не бе толкова мек в мнението си за двамата пилоти. Той заяви, че те лично трябва да платят за щетите на автомобилите.

"Според мен Верстапен е 70 процента виновен, а Рикардо - 30. Не може да се движиш така в правата. Рикардо няма къде да иде.

Какво бих направил аз ли? Ще ги извикам в офиса си и ще наредя да платят щетите по автомобилите", заяви Лауда.