Пилотът на "Ферари" Шарл Леклер и този на "Ред Бул" Макс Верстапен обясниха защо няма да коленичат преди състезанията във Формула 1.

Те и колегите им бяха призовани от световния шампион Люис Хамилтън да направят този жест в подкрепа на битката срещу расизма в световен мащаб.

Те двамата са първите, които се противпоставят на препоръките на англичанина и това го ядоса.

Леклер обяснява, че решението му се базира на факта, че е по-важно с поведението си в личния живот да даваш пример, а не с коленичене преди състезание.

"Няма да коленича, но това не значи, че съм по-малко отдаден на каузата срещу расизма от останалите", написа Леклер в официално изявление.

Верстапен има подобно мнение: "Много съм отдаден на каузата за равенството и битката с расизма, но вярвам, че всеки има правото да изразява себе си по начин, по който сам желае и който му подхожда. Няма да коленича днес, но уважавам личния избор на всеки пилот".

Всички пилоти изразиха общо становище, че подкрепят битката с расизма и уважават принципите на равенство и расово разнообразие.

Междувременно стана ясно, че Люис Хамилтън ще стартира Гран при на Австрия от пета позиция вместо втора, която си заработи в квалификацията. Причината е, че не е намалил скоростта при жълти флагове във вчерашния ден.