Състезанието от Формула 1 в Австралия освен, че предизвика огромни спорове и истински хаос след трите си рестарта, повдигн и въпросителни относно сигурността.

Макар и опасен, Формула 1 се смята за спорта с най-сериозни мерки за безопасност, а това освен пилотите, включва и хилядите зрители по трубните.

Австралия обаче леко развали този имиджи, при това в момент, която страната отбеляза рекордните 131 124 души по време на състезанието и също рекордните 444 631 зрители по време на целия уикенд.

Състезанието бе белязано от два инцидента с фенове, като при първият пострада Уил Суийт, който дори смята да заведе дело срещу ФИА.

Инцидентът с него се е случил в самия край на състезанието, когато Кевин Магнусен закачи едно от предпазните заграждения и гумата му изхвърча на трасето.

По асфалта бе пълно с парчета от гумата, но се оказа, че отломки са полетятли и към близката поляна, на която бе пълно с фенове.

Един от тях е бил именно Суийт, който е бил ударен в ръката от тази отломка, а това е предизвикало сериозно кървене.

"Удари ме в ръката и веднага започнах да кървя. В първия момент не осъзнах какво се случи, но после видях две парчета от гума.

Едно бе доста остро и си мисля, че при удар в друга част на тялото, като главата или шията, последствията можеше и да са по-сериозно.

Тъжно е, че нито един от маршалите не дойде да провери защо кървя. А около мен имаше страшно много деца, можеше да пострада някое от тях", разказа той.

Макар и в по-малки мащаби, този случай накара световните медии да припомнят как през 2001-а един от маршалите загуби своя живот, когато изхвърчалата гума на Жак Вилньов го удари.

Друг проблем, за който организаторите в Австралия получиха забележда е сигурността след края на състезанието, когато огромна група фенове успяха да прескочат предпазните заграждения и да се затичат към пистата.

Пускането на хора по старт-финалната права е традиция, но се случва с позволение на маршалите и по точно определен и обезопасен маршрут.

В Австралия говорим за ситауция, в която фенове за прескочили оградата на своя глава и са започнали да тичат по пистата. Това разбира се е станало при вече свършило състезание, но без позволението на длъжностните лица.

Това само доказва, че доста лесно подобен инцидент може да възникне и по време на самото състезание, докато болидите летят с над 250 километра в час.

Сценарий, който историята познава.