Сезонът във Формула 1 е на изчакване, но това не означава, че е време за почивка. Не и за Марио Изола, който е отговорник за гумите на всички отбори, които са на италианската марка Pirelli.

Изола помага на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19, но за него това не е нещо ново.

Италианецът дава доброволни дежурства като шофьор на линейка и парамедик вече 30 години, а сега не спира да го прави.

По принцип доброволците в Италия дават смяна поне веднъж седмично, но графикът на Изола във Формула 1 не му позволява това и той се реваншира, когато няма състезания .

"Ситуацията е трудна. Вирусът е невидим враг. Следваме всички процедури за предпазване. Понякога знаем, че отиваме при пациент с COVID-19, но няма как да сме наясно дали и други от близките му са заразени", разказва Изола, който е от Милано - един от най-засегнатите градове от пандемията.

Той добавя, че линейките се чистят по 30 минути между пътуванията, за да няма риск за следващите пациенти. Случва се да съчетава ежедневната си работа в Pirelli с дежурствата, а в резултат на това има моменти, в които спи по 2-3 часа на денонощие.

"Горещото време прави ситуацията още по-тежка, особено когато си с маска", добавя Марио, който се е впуснал изцяло в доброволческата кауза, след като е изкарал задължителните 14 дни карантина след прибирането си от Австралия. 

Сезон 2020 на Формула 1 трябваше да започне в Мелбърн, но пандемията удари и по автомобилния спорт. А докато всички чакат нормализирането на ситуацията, Марио Изола дава всичко от себе си това да се случи възможно най-скоро.

На първа линия.