Люис Хамилтън води уверено в генералното класиране за сезона във Формула 1, а петте му титли до момента го нареждат сред най-великите в историята на този спорт. Няма съмнение, че британецът ще получи "звание" легенда след отказването му, което всъщност не се вижда в обозримото бъдеще.

Няколко велики постижения на най-титулувания в историята - Михаел Шумахер, Люис вече прати в миналото. Той надмина германеца по спечелени първи места в квалификациите, даващи полпозишън в Гран при - (87), както и по брой писти, на които е побеждавал (26). А в някои категории на спорта, Хамилтън е недостижим и сам на върха, изпреварил не една легенда - например по брой поредни стартове, в които е участвал. Те вече са 245 без прекъсване. Серия, която продължава и в момента.

Кои рекорди конкретно на Шуми обаче още са пред Люис и го стимулират допълнително, да продължава да преследва победи по пистите на Формула 1?

Световни титли

Шумахер 7, Хамилтън 5

Пред 2004-а Михаел стана за седми път световен шампион и това бе считано за недостижим рекорд. Тогава нито Хамилтън, нито Фетел още бяха направили своите дебюти във Формула 1.

Да не говорим за това някой да е виждал в тях хора, които могат да спечелят по 4 и 5 титли.

Шуми надмина Хуан Мануел Фанджо (5 шампионски звания), с когото днес Хамилтън е равен. Само чудо може да му попречи да има 6 в края на годината. А след това - върховното постижение на Шумахер е съвсем близо.

Напоследък този въпрос е задаван вече открито на актуалния първенец и Люис не крие, че иска да остане на пистата поне, за да изравни рекорда на Михаел. А защо не - и да го надмине.

Най-много победи в Гран при

Шумахер 91, Хамилтън 82

Последната победа на германеца бе в Китай през 2006-а, като тя го остави на 40 успеха пред втория - Ален Прост. Тогава не се виждаше кой може да изравни или надмине това постижение. То бе толкова ярко, че дори бе изчислявано така - 91 победи за Шумахер, а Прост и Айртон Сена - двама гиганти на този спорт, общо имат 92! (51 и 41).

Но днес Фетел е вече трети пред Прост с 53 победи, а Хамилтън за 12 сезона натрупа 82 и наближава с опасно висока скорост (буквално) рекорда на Шуми. Британецът е спечелил 59 от последните 117 състезания във Формула 1, което е над 50 процента от стартовете след началото на 2014 г.! Средно по 10 на спортно-състезателна година. Невероятна доминация.

Ако не се случи нещо непредвидено, Хамилтън има още десетки надпревари в Гран при пред себе си. Да не спечели необходимите му 9 за изравняването на постижението на Шуми изглежда малко вероятно.

Снимка: Getty Images

Най-много победи на една и съща писта

Шумахер 8 (Франция), Хамилтън - по 7 (Канада и Унгария)

Никой не е печелил 8 пъти на една и съща писта, освен Шумахер. И ако има някой, който може да го направи отново, това е Люис Хамилтън. Победа в Канада или Унгария в следващите сезони ще означава изравняване на постижението на великия германец. А два успеха... Ясно.

Поредни сезони с поне една победа

Шумахер - 15, Хамилтън - 13

Ако Люис продължи договора си с "Мерцедес" и отвъд 2020 г., което се очаква да се случи до седмици, едва ли има съменение - този рекорд ще падне. Сега поредните сезони с победа са 13, но как може да се заложи Хамилтън да не спечели нито един старт, ако остане още две или три години във Формула 1? Та той изглежда като фаворит за титлите в тях!

Британецът спечели още в първия си сезон, когато дори достигна Жак Вилньол с най-много победи в дебютната година (4), и оттогава не пропуска да спечели поне едно състезание на сезон.

Място на подиума в челната тройка

Шумахер - 155, Хамилтън - 146

Хамилтън се е качвал на подиума в 60 процента от състезанията, които е стартирал във Формула 1. Това е най-доброто постижение в историята, а в модерната ера на Формула 1 е далеч, далеч пред останалите (в последните 5 години този процент е 80). В един момент британските медии се шегуваха - Люис е толкова често горе на подиума, че вероятно е настроил електронната си поща да се получава там... Трудно е да се види как няма да достигне Шуми и по този показател.

И само в заключение - Хамилтън определено посяга към короната и величието на Шумахер. Всяка ера има своите герои и да ги сравняваш не е лесно.

Но във високотехнологичния и изпъстрен със статистики, точки, класации спорт на Формула 1, такива рекорди значат много.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos