Испанската столица Мадрид вече е стартирала действия за провеждането на състезание от Формула 1 на територията си.

Това обаче ще предизвика огромен скандал, защото във вече претоварения календар няма място за втори испански старт, но това не притеснява особено хората от столицата.

Те са готови на всичко да откраднат домакинството от Каталуния, където традиционно се провежда не само Формула 1, но и всяко значимо състезание от моторните спортове.

Пистата "Барселона-Каталуния" се използва по традиция за предсезонните тестове, а от 1991-ва това трасе неизменно присъства в календара на Формула 1.

Намиращото се на няколко километра от Барселона съоръжение има действащ договор с Формула 1 до 2026-а, но с действията на Мадрид е твърде вероятно да настъпи смяна на караула.

А това ще е поредната причина за изострянето на и без това не много добрите отношения между Мадрид и Барселона, не само на спортната, но и на политическата сцена.

Според появилите се информации, градската управа на Мадрид вече е писала на ФИА, а зад писмото седи подкрепата на краля и на централната власт.

В писмото се пише, че Мадрид ще предложи модерно градско трасе и редица странични събития на феновете, превръщайки уикенда в едно от най-вълнуващите спортни мероприятия.

Всичко това идва в момент, в който Гран при на Каталуния отнася доста критики. Това е едно от най-старите и амортизирани трасета, което също така е тотално неподготвено за присъстващите около 300 000 души в рамките на уикенда.

През миналия месец май от ФИА бяха крайно недоволни от организацията и написаха огромен списък със забележки към състезанието.

Иначе Испания е традиционна дестинация в историята на Формула 1, като старт в страната има още през втория сезон през 1951-ва, пистата "Педралбес" посреща състезание.

В испания са проведени общо 52 надпревари от Формула 1, като 32 от тях са именно на пистата "Каталуния". Две са на "Педралбес", отново в покрайнините на Барселона, а още четири са край емблематичния хълм Монджуик.

Останалите 14 състезание са разпределени между "Жарама" в Страната на баските и "Херес" в Андалусия.

Реално Мадрид и районът около столицата никога не са домакинствали подобно състезание.