Съоръжението може да посреща състезания от най-висок ранг, като първото такова ще бъде европейска купа за бягане на 10 000 метра, която ще се проведе през 2013 година.

На откриването присъстваха спортният министър Свилен Нейков, легендата на леката атлетика и вицепрезидент на ИААФ Сергей Бубка, президентът на Съвета на международната асоциация на атлетическите федерации Ахмад Ал Камали, председателят на БОК Стефка Костадинова, председателят на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов, кметовете на Правец и Каварна, бившият кмет на Сливен Йордан Лечков, както и редица спортисти и обществени личности.

Всички те се обединиха около идеята, че този стадион е само началото на развитието на лекоатлетическия спорт в страната, която тепърва ще домакинства на важни международни състезания.

Министърът на спорта Свилен Нейков заяви, че ще се открие подобно съоръжение и в Сливен.

През идната година ще бъде изградено и футболното игрище на стадиона, както и ще бъде увеличен капацитетът му до 5000 зрители. Ще се построи и загряващ стадион, на който ще могат да тренират състезателите.

Добромир Карамаринов изтъкна като исторически две събития, които се случиха на територията на град Правец през тези дни. Подписването на договор между балканските асоциации и страните от залива, както и предстоящата довечера Балканска атлетическа гала вечер, която се прави за първи път в историята.

От своя страна Сергей Бубка каза при откриването на съоръжението, че тази лекоатлетическа писта ще доведе много състезатели да тренират, като дори той самия има желание да си съблече официалните дрехи и да започне да тренира на нея. Според него договорът между балканските асоциации и страните от персийския залив ще има положителен ефект върху двата региона. Бубка пожела успех на всички български състезатели на предстоящата догодина Олимпиада.