- Тежки времена за родния футбол, г-н Михайлов. Какво е отношението ви към критиките за вашето управление след първата в историята загуба на България от Кипър с 1:4 в Ларнака?
- Естествено и аз преживявам всичко много тежко. По принцип съм спокоен и уравновесен човек и опитвам да не давам ход на нервите си. Старая се въпреки напрегнатата обстановка да съм максимално толерантен. Но на моменти трябва да призная, ми писва от празнословия. Знайни и незнайни недоволстват и се упражняват в критики върху футбола. А той, като всичко в държавата, се мъчи да влезе в правилния коловоз и да тръгне само напред.
- Пред "Труд" бившият селекционер на националите Пламен Марков обяви, че реално вие не носите никаква отговорност и трябва да напуснете поста.
- Ще ми повярвате ли, че ако напусна, животът ми ще стане много по-спокоен и хубав? Така е. Само че не ми е в стила да се предавам и да бягам от проблемите. За петнайсет години на вратата на България съм развил силно чувство за отговорност и сега ми е късно да се променям. Въпросът е, че хората, които сега критикуват, нямат смелост да го направят на конгресите пред всички в залата. Защото тогава ще ги попитат резонно какво те ще сторят в тази ситуация. А явно още не са готови с отговора и предпочитат да излизат от храстите след лош мач на националния тим.
- Може би след като спечелихте на конгреса срещу митичния Иван Славков преди четири години на практика отказахте конкуренцията?
- Това вече не ме вълнува. Някои нямат очи за онези градивни неща, които прави БФС и които в бъдеще ще се окажат безценни за желаната промяна към добро във футбола. Вие ги знаете - тръгнахме с договора за телевизионните права, осигуряващ солидни пари на отборите. В ход е лицензиране с все по-високи изисквания към клубовете и прозрачност на финансирането им. Стъпка по стъпка слагаме всичко в ред. Освен всичко БФС е стабилен въпреки глобалната финансова криза и липса на приходи от класиране на голям форум. Имаме стабилни отношения с нашите спонсори, както с местната власт, така и с УЕФА, ФИФА. Отскоро и с държавната власт при новия премиер Бойко Борисов.
- Пламен Марков обаче твърди, че нашето футболно законодателство още не е в съответствие с изискванията на ФИФА.
- Това не отговаря на истината. Уставът ни изпълнява всички изисквания на ФИФА и УЕФА и е одобрен от тях. Представителят на двете централи на конгреса ни тази година обяви, че е присъствал на европейски форум от най-високо ниво. Наистина имаме забавяне на лиценза на съюза, защото трябва да се спазват законите. Нищо че ни атакуват хора, които са тотално компрометирани пред обществото. Реално те се опитват да пречат на работата ни, а и ни се налага да плащаме такси на техните жалби. Но ние действаме по правилата.
- Какво се случва с прословутата база за националните отбори? Парите от УЕФА за проекта чакат да ги вземем вече толкова дълго време. В други области щяха пеша да отидат да ги приберат от Цюрих, Брюксел или където и да е.
- Има обективни причини за закъснението от наша страна. Но по-важното е, че въпросните пари не са загубени, въпреки че изтече първият срок. Благодарение на перфектните ни отношения с президента на УЕФА Мишел Платини проектът отново е защитен и чака реализация. Искаме да построим базата на най-доброто място, а не където и да е. И щом премиерът Бойко Борисов ни е обещал, очаквам в най-скоро време да имаме терен.
- Какво си казахте с Мишел Платини в Ларнака? Вашата среща бе единственото хубаво нещо, което се случи на България на 10 октомври.
- Зарадва се на моя оптимизъм преди мача и надежда, че можем да отидем на бараж по варианта "Парк де Пренс". За жалост моят оптимизъм не се пренесе на терена. Но се ла ви, футболът е непредсказуем.
- Докога националният тим ще е отворена рана и доколко неуспехите в квалификациите влияят негативно на работата на БФС?
- Няма как лошите резултати на националния тим да не влияят силно на всички процеси в централата. Акумулира се негативизъм, провокират се конфликти, скрита и нескрита междуличностна конфронтация. Като бивш капитан, рекордьор по мачове и сега президент няма кой повече от мен да желае националният тим да побеждава.Но днес обществената подкрепа пада и се налага работа в трудна среда. А в същото време отборът има всички онези условия, които ползват и най-големите сили във футбола. Ето сега Пламен Марков е недоволен от смяната си миналата година и ме критикува. А реално при него още след три равенства в първите три мача почти изгубихме шансове за световното. Налагаше се да опитаме да променим курса с нов човек и заложихме на Станимир Стоилов. Според Изпълкома имаше несвършена работа и моралното бе вече бившият селекционер да направи компромиси във финансовите си изисквания. Той не го стори и решихме съдът да реши коя от двете страни има право... Колкото до това колко управлявам - не са осем години, както твърди Пламен, а са четири. При предишното управление бях вицепрезидент и отговарях за националния отбор, който се класира с Марков като селекционер за “Евро 2004”. И тогава не бях лош за него.
- Националният тим вече има и подкрепление - Наско Сираков е директор. Как оценявате във времето този ваш ход?
- Не е време за крайни оценки. Истината е, че Стоилов се ангажира конкретно само с евроквалификациите за 2012 година. За световното в Южна Африка обяви, че не всичко е загубено и ще опита да пробием, без да гарантира успешна мисия. За жалост не ни стигнаха силите. Аз искам да осигуря спокойствие за работа в отбора и затова казах, че докато съм президент, той ще е селекционер. Дано, когато започне на чисто в новите квалификации, нещата най-после да се получат. Затова и в екипа е Наско Сираков, който със своя опит и самочувствие трябва да помогне да тръгнем нагоре. Вярвам, че след тези осем месеца работа те като екип вече са наясно с всичко в отбора и в новия цикъл ще сполучат с класиране.
- А имате ли вариант "Б"?
- От 1998-а на практика само този вариант имаме в националния. С едно изключение - Португалия, но там пък се видя, че сме като кръпка на финалите. Десетилетия наред не е работено в школите и сега отстъпваме и при младите на всички нива. Там е най-голямата ни тревога, но когато си вегетирал и тънал в немотия толкова дълго време, няма как сега за три-четири годинида изплуваш.
- Държавата наистина дълго е била мащеха за футбола след промените. Но не трябва ли хората от Изпълкома да се ангажират с повече конкретни задачи? Защо не тръгне от тях кампания за финансиране на национален детско-юношески център или за наемане на четири-пет чуждестранни специалисти, които да положат основи на модерна методика за работата с младите в клубовете?
- Повечето от членовете на Изпълкома дават своята лепта към футбола с финансирането на отбори и поддържане на добро за нашите стандарти ниво. И не мога да кажа, че не ми оказват подкрепа. Но като всичко градивно в нашата държава и във футбола нещата се случват много бавно. Въпросът с ангажирането на чужденци за школите и за националния отбор е силно полемичен. Постоянно изпращаме млади кадри на специализация в реномирани треньорски школи в Европа. Каним и чужденци за лектори.
- Ще поставите ли конкретни задачи за националния тим за "Евро 2012"?
- Първо искам да осигуря максимален брой контроли. И ще искам конкретен резултат - класиране! Няма да търпя половинчати работи. Стига с това подмладяване, обиграване и други подобни в хода на квалификациите. Канаваро например е на 37 години и играе супер. А ние само се лутаме и колебаем. Казвам "Стоп!" и искам класиране!