Случва се не за пръв път и не само със Славия. Думите му предизвикаха остра реакция. Той бе гост в предаването "Тази сутрин" на bTV.

- Г-н Стефанов, поканихме ви по конкретен повод - престрелките и стреличките, които си прехвърляте с БФС и с ваши колеги. След мача Славия - Черно море (2:3) обвинихте рефера и казахте, че вашият тим редовно е ощетяван. Други са толерирани. Посочихте за пример Литекс. Призовахте към бунт. Интересното е, че ви подкрепи Йордан Лечков, който е вицепрезидент на БФС. Каква е общата ви кауза?

- Няма обща кауза. Той също е ощетяван системно. Него явно не го броят в "клубовете по интереси" в БФС.

- Нека да кажем за тези схеми на клубове по интереси.

- Нямах намерение да нападам президента на Литекс, когото много уважавам. Ако го няма този човек, там никога и нищо няма да съществува. Но Гриша Ганчев използва много добре ситуацията в БФС. Той подкрепи Боби Михайлов на предишния конгрес и оттогава бере само дивиденти. Ще ви дам един прост пример - в националните отбори (юноши, младежи и първи отбор) са минали около 30 футболисти на Литекс.

- Отплата ли е това за подкрепата на изборите?

- Ами тя схемата е проста. Ферарио Спасов е шеф на школата на Литекс и същевременно е треньор на юношите, набор 1994 г. Те толкова добре играха, че отпаднаха от квалификациите. По време на тези квалификации използвани са, забележете, 11 футболисти на Литекс - на този така известен футболен център и люпилня на таланти.

- Това срещу какво се прави?

- Срещу подкрепата, която има Боби Михайлов от Гриша Ганчев. И не само това. При Михаил Мадански в младежкия национален отбор има 5 или 6 футболисти на Литекс. Дори в първия отбор Мадански препоръчва кои футболисти да влязат. На един мач на Славия му заявих:
"Мишо, нямам нищо против момчетата и Литекс, ама в края на краищата има и други школи, които създават футболисти и дават средства".

- За какви пари става въпрос, г-н Стефанов?

- Всеки може да си направи сметката. Когато неговите футболисти са изложени в националните отбори, те вече струват пари, цената им се качва.

- Колко се качва?

- Зависи как се представят. Манолев се представи добре, цената му се качи, продадоха го. При Ивелин Попов е същото.

- Има ли корупция според вас, или е отплата?

- По-скоро отплата за подкрепата.

- Как са въвлечени съдиите в тази отплата?

- При съдиите случаят е малко по-различен. Обвинявам директно Димо Момиров, бившия шеф на съдиите който също беше назначен като отплата за това, че подкрепи Боби Михайлов. Той и сега продължава. Искам директно да попитам - каква работа имаше той преди началото и на полувремето в съблекалнята на съдиите?

Ще ви дам името и на друг съдия. Стефан Спасов от Перник, с прякор Пастата. Той свири миналата или по-миналата година мач Славия - Черно море и даде 4 минути продължение. Във 2-ата или 3-ата мин Жуниньо изравни. В продължение на 3 месеца след това той беше малтретиран и гонен защо не е дал края на мача преди изравнителния гол. Можете да го попитате.

- Аз обаче си спомням и нещо друго. Шефът на съдиите Костадинов подаде оставка след мач на Литекс с ЦСКА (1:1). Стана голям скандал за съдийството на Стефан Спасов. Тогава Емо Костадинов заплаши, че ще излезе от изпълкома, а ЦСКА поиска нов конгрес. Тогава вие не бяхте "за", а сега, когато сте потърпевши, е друго.

- Аз не искам конгрес.

- Какъв е тогава бунтът?

- Искам веднъж завинаги Борислав Михайлов да бъде президент на всички български клубове, а не само на 2-3. Затова и Данчо Лечков реагира по този начин, въпреки че е вицепрезидент. Ако някой влезе в дома ви и открадне нещо, вие ще го приемете като крадец, нали?

- Каква е аналогията?

- Аналогията е, че след като сме дали толкова средства, идва един човек в жълто или черно, както е в случая във Варна. Този човек работи в една от фирмите на Боби Михайлов. Той затова е и международен съдия. И ви ограбва резултата.

- И вие го обвинявате, че е в схемата. Каква е схемата, какви пари получава Боби Михайлов?

- В случая Боби Михайлов едва ли получава пари от някой съдия. Михайлов в момента подкрепя Черно море. Аз познавам много добре един от президентите на Черно море - Иво Каменов. Човекът каза следното:
"Отделям 5, 6, 7 милиона. За тези пари искам резултати".

- Къде го е казал това?

- На мен ми го е казал лично.

- Че като не става на терена, става извън терена.

- Не. Той каза: "Аз им давам пари и искам да постигат резултати". Човекът е далеч от тези неща, той е много сериозен и коректен. Но тези долу, под него, които отговарят за футболния клуб, те явно не могат по друг начин.

- Получава ли дивиденти Боби Михайлов, толерирайки няколко отбора?

- Всеки от президентите си прави добре сметката. В случая Гриша Ганчев е № 1 - той много добре използва влиянието си в БФС за да може неговите футболисти да бъдат котирани, да се показват в националните отбори и по този начин да се вдига цената им.

- Обяснете за националния отбор. Наскоро казахте, че Лотар Матеус няма самостоятелна преценка кой да играе.

- За двата мача до момента на Матеус помагаше Мадански. Попитах го:
"Тези двама и третият (б.р. Бодуров, Занев и Венков), който взехте, те ли са най-добрите, че ги предложихте". Дадох му и примери. Цитирах две имена от Славия. Той каза: "Тях ги наблюдаваме". Значи футболистите на Славия, на Локо и на други отбори ги наблюдават, а тези на Литекс играят.

- А защо не вземат футболисти на Славия? Имате ли лични проблеми с г-н Михайлов?

- Аз не вярвам, че г-н Михайлов реди националния. Предишното ръководство на отбора - Наско и Мъри, имаха лошо отношение към Славия. Може би защото са яли бял хляб, и то с шунка, със салам в този отбор. Те лично в присъствието и на други президенти ми заявиха, че докато са начело на националния отбор, ще има син терор и футболист на Славия няма да играе там. Чавдар Янков, Благой Георгиев, Димитър Рангелов, докато бяха футболисти на Славия, не ги взимаха в националния отбор. Когато заиграха в Европа и хората ги оцениха, щат не щат, почнаха да ги викат.

- Наистина ли става въпрос за това - не те харесвам, няма да ти взема футболистите?

- Категорично беше така при предишното ръководство. Мъри и Наско лобираха само по интереси!

- Има ли шанс Димитър Бербатов да се върне в националния отбор, ако ръководството на БФС се смени?

- Сто процента!

- Каква е връзката между двете неща?

- Аз познавам горе-долу добре Митко Бербатов и смятам, че той ще заиграе в националния отбор, когато види, че там викат наистина най-подготвените, най-добрите и най-заслужилите.

- Искате да кажете, че Димитър Бербатов си тръгна заради това, за което си говорим досега и защото не може да го промени?

- Да, абсолютно. И донякъде заради безкрайните журналистически нападки срещу него.

- Кажете две думи за черното тото.

- Може би някои президенти се опитват да издържат клубовете си по този начин, но смятам, че те отпаднаха. В момента тази тема не е актуална.

- Във футбола не важат ли правилата на Закона за конфликт на интереси - съдията работи във фирма на шефа на БФС и ръководи мачове.

- Шефът на БФС не издържа футболен клуб. Аз ще ви дам един пример - преди 2 г. на един мач Славия - Литекс един съдия се осмели да свири абсолютно по правилата. Оттогава този съдия свири в "Б" група, защото Гриша Ганчев удря по масата и казва край. Този съдия е т.нар. Малка Баничка.

- Каква е схемата все пак? През цялото време говорим за пари. Как те се връщат към тези, които облагодетелстват един или друг отбор, за да покачва цената на футболистите им? Боби Михайлов получава ли някакви пари?

- Не ми се вярва.

- А защо го прави?

- Просто тези хора го подкрепиха на конгреса и той в момента се реваншира.

- Щом тази подкрепа е толкова важна, очевидно става въпрос за пари.

- Не е точно така, дълга е темата и няма да ни стигне времето. Тук няма взимане и даване на пари под масата. Боби беше избран с около 150 гласа от турските села.