- Какво се случва тази есен в българския футбол?

- Преживява тежка криза българският футбол. Криза на финанси и криза на състезателния дух, криза на състезанието. Кризата е тотална. Отборите играят по-слабо, парите намаляват, задълженията се увеличават. Има едно безразличие, загубиxa се и състезанието, страстта, духът да се побеждава. Всичко това в условията на нечестна игра. На едно брутално, безогледно толериране на Литекс, което наистина е скандално. Плюс грубо тенденциозно отношение на някои комисии в БФС, които целенасочено обезкървяват определени отбори.

- А какво става в Левски?

- Започнахме много силно сезона, доминирахме, играехме добре. Просто виждахме Левски такъв, какъвто не го виждахме от 5 г.

- И изведнъж потънахте. Защо?

 - Причините са много. Има проблеми в подготовката, в сработването, все пак имаме 8 души нови, плюс двама от преотстъпените, които ги върнахме. Това е половин нов отбор. Другата причина е в методиката, която видимо куца. Третата е в късата скамейка. Очертава се да изиграем 45-46 мача през сезона и се вижда, че ни е трудно. Дойде умората, дойдоха контузиите...

- Ясен Петров ли е подходящият треньор за отбор като Левски?

- Ясен е треньорът на Левски. Имам доверие в него, подкрепям го. И няма да сменям Ясен Петров. Напатихме се с бързи смени.

- Има ли той капацитет за голям отбор?

 - Няма да скрия, че като го назначих, получих различни референции за него. Половината бяха в посока той е интересен, неординaрен, като поеме отбор, прави бум и после се срива. Предстои да говоря с него.

- Ще говорите с Ясен Петров за какво?

- За програмата за подготовка, преди това с Гонзо по селекцията. При всички положения целите са ясни - титла и купа. Постигнахме първата цел - влязохме в групите на Лига Европа. Имаме още два мача и съм сигурен, че дори да не продължим, няма да се изложим. Но така или иначе основните ни цели са титла, купа и атака на Шампионската лига.

- Появиха се версии, че не сте доволен от селекцията и правата на Гонзо са ограничени, прехвърлени са върху мениджърите. Кой командва на Герена сега?

- Командват спортно-техническият директор и старши треньорът. Пред мен отговорността изцяло е на Гонзо и доверието ми към Гонзо е безгранично. Аз го наблюдавам 10 г. отблизо, той има всички морални качества за този пост. Опит се трупа.

- Спорните състезатели, които той доведе, не са ли негов минус?

- Състезателите са доведени от нас. Аз и той, разбира се, със съгласието на Ясен. Не бих казал, че всичките ни попадения са добри, очевидно се налага да привлечем още хора.

- Какво ще правите със Слори, който е очевиден провал?

 - Слори дойде с голяма визитка, все пак има два мача в холандския национален отбор, в който не попадат случайни футболисти.

- И е пълна издънка в момента.

- Да, това е така. Аз сигурно ще разговарям с него тези дни. Искам да го чуя, защото аз поех риска за него, той беше привлечен буквално в последния ден от трансферния прозорец.

- Вие ли го спасихте сега да не го изгонят?

 - Той е футболист с нормален професионален договор, ние му дължим изпълнение на своите ангажименти и го правим. Той трябва да работи по най-добрия начин, но продукцията му не е задоволителна, това се вижда от всички.

- Кой е виновен - той или треньорите, които не могат да го доведат до добра форма?

- Вероятно истината е по средата - и той, и треньорите. Сигурно и аз имам вина, защото настоях да го вземем. Вече бяхме влезли в Лига Европа, трябваше ни силен играч по фланга заедно с Жоазиньо и Дани Младенов. Младенов тогава играеше много силно, с агресия към вратата, с много голове, и то важни голове в евротурнирите. Дани също изпадна в криза, но той е млад футболист, на него трябва да му се даде шанс, ние продължаваме да разчитаме на него. А Жоазиньо кръгли 3 г. е в Левски, израсна много.

Не бих казал, че Слори е издънка. Оказа се, че Слори е дошъл с контузия, която не бяха хванали нашите лекари, което е странно за лекарското ни обезпечаване. И за всичките специалисти, които са го гледали, преди да подпишем. Реално първите 15 дни той не можа да започне подготовка, започна на 15 септември индивидуално по доста съкратена процедура, хвърлиха го в мачове, но се вижда, че той не може да поеме. Така или иначе ще има нови попълнения, ще има и футболисти, които ще бъдат освободени.

- Нови попълнения, нови попълнения. В същото време публичното очакване е да продадете Гара Дембеле. Какво ще стане?

- Това е добър въпрос. В момента Гара е решаващ футболист за Левски и без него Левски не е това, което е. Той показа много голяма ефективност, борбеност, отбеляза 22 гола в 20 мача. В същия момент е изключително прилежен в подготовката, нямам забележки и по отношение на режима. Той е много лъчезарно, сърдечно момче, положително настроен, носи на шега, което е много важно. Бих запазил Гара и сигурно ще го запазя. Но ако дойде оферта от голямо първенство, трудно мога да задържа Гара Дембеле. Говоря за едно от шестте най-силни първенства в Европа. Те се знаят - Англия, Испания, Италия, Германия, Франция и Русия. УЕФА ги е класирала, а там критериите са много обективни. По парите, които се въртят.

- Коя цифра ще ви направи безсилен да задържите Гара?

- Той има клауза в договора, тъй като привличането на футболист е сложна процедура от преговори. С неговото привличане се занимавах лично аз, около 10 варианта обсъждахме с мениджърката му, беше див пазарлък. И той има клауза, при която аз не мога да го задържа, държа това да се знае. Клаузата е при оферта над определена сума да не мога да го задържа.

- Коя е тази цифра?

- Не мога да кажа, но при трансфер от 3-4 млн. евро аз не мога да го задържа. Измениха се правилата на ФИФА, клубът, който го иска, може да плати направо на федерацията и служебно да му вземе правата. Имахме подобен проблем със Станислав Ангелов-Пелето. В крайна сметка водихме дело, съдът каза, че клаузата е в полза на играча, за нас играчите са приоритет, техните интереси са над интересите на клубовете и Котбус да си плати на Левски. Същото може да стане с всеки друг играч.

- От друга страна, 4 млн. евро това са 8 млн. лева, това са много пари за клуб като Левски.

- Да, това е две трети от годишния бюджет. Но искам да се знае, че ако се стигне до там, ще го направя с много раздвоени чувства и гарантирам, че ще се опитаме да привлечем футболист от неговата класа.

- Гара изразявал ли е някакво желание за своето бъдеще?

- Той има невероятно желание за игра, скромно момче е. Много мачове игра с болежки, с оплаквания, но това никой не разбра. Шапка му свалям. Той е по-сърцат и по-спортист от някои наши футболисти. Защо да не кажа - той на моменти е повече левскар от някои левскари. При него няма такова нещо - задникът ме заболял, хващат се за всички възможни места, при него такива неща няма. Неговото голямо желание е да играе в някое от големите първенства.

Все пак той е продукт на една велика футболна школа - френската. Негов ментор е Ги Ру, те продължават да поддържат добри отношения. Иска да изчисти петното, че е несериозен, че е проблемен играч, че кара без книжка, че употребява алкохол, обвинението за това изнасилване, което държа да подчертая е отпаднало като обвинение. Това е било чиста проба провокация.

- Какъв се оказа този случай в крайна сметка?

- Проучих го специално. Да, той е имал интимен контакт с някаква сервитьорка в Италия, след като се е договорил с Лацио. На следващия ден е трябвало да подпише и той е отишъл да празнува в някаква дискотека. Преспал с нея и на другия ден, вместо да подпише с Лацио, се оказва в ареста по оплакване за изнасилване. Лацио моментално забравят за него, отказан му е договор, текло е следствие, загубил е половин година.

- Кой му е организирал този номер?

- Оказа се, че момичето просто е излязло на лов. Тя е американка и американската полиция има регистрирани подобни нейни действия. Преди да замине за Европа, тя си е направила специална застраховка срещу изнасилване в чужбина. Това е достатъчно с добър адвокат всичко да бъде прекратено, но така или иначе петното си остава.

- На Гара обаче не му върви много. И във Франция тази есен имаше проблем с полицията.

- При пристигането в Лил стана, аз бях в Брюксел, веднага ми сигнализираха и успях да вляза в контакт със заместник държавния секретар на Министерството на вътрешните работи на Франция. Оказа се, че някога му е била отнета шофьорската книжка за употреба на алкохол, а 2008 г. е хванат от полицията да шофира без алкохол, но с книжка от Мали. По френското законодателство така не може. По този повод има административна процедура за глоба, но не могат да му я връчат.

И понеже във Франция има ред, си го подават по съответните информационни масиви на всички служби, включително на гранична полиция и като цъфне някъде, му казват - хайде сега ела да постоиш при нас, че ние имаме една процедура с теб. Ако се отклони от получаването, го заплашва дори затвор. Уредена държава. Организирахме адвокат, който се яви с него, получи там каквото трябва и аз го посъветвах да не обжалва, а да си плати глобата, която беше 1000 евро. Въпросът е изчистен.

- В Левски той не е проблемен играч.

- Не е, няма нарушения на режима, алкохол и т.н. Дай Бог и другите да бяха така, ама не са.

- Как успявате да издържате финансово Левски?

- Трудно. Издържам е силно казано, но всяка година аз осигурявам от 25% до 70% от бюджета Тази година е сравнително по-малко, защото...

- Сравнително колко?

- Миналата година трябваше милион и половина евро, тази година повече.
 
- Колко е бюджетът на Левски?

- От порядъка на 11 млн. лева, това е. Без премиите за титла и купа, които трябва да се добавят.

- Хайде да обясните тогава как 5 млн. евро, колкото е бюджетът на Левски, могат да победят 200 млн. евро?

- Ние досега не сме играли срещу 200.

- Играхте с Барселона, която е на 350 млн.

- А не, Барселона са извънземни.

- Но Лил са с 59 млн. евро бюджет. Как 5 бие 59?

- Ами не ги бие. Само бюджетът на школата им е 5 млн. В школата им на хотел са 25 деца, общо се готвят 400. И за тях се харчат 5 млн. евро. Това е огромна база, 11 терена, някакъв бивш чифлик с фонтанчета, поточета, мостчета.

- Е, как тогава се силите да победите 60 млн. евро?

- Това ни е положението в момента. А как - с балкански юнаклък, как иначе. Тези футболисти на Лил, които ги смазахме в София, при тях имаше трима на терена, чиято заплата е над 100 000 евро на месец.

- Виждате ли възможност финансовите нива в българския футбол да се увеличат в следващите години?

- Не, нека не се лъжем. И УЕФА това го знае. Мишел Платини и хората в ръководството стриктно изпълняват ангажимента си да отворят и да държат отворени за по-бедни отбори и двата турнира. В групова фаза на Шампионската лига от 8 групи с 32 отбора има минимум 5 места за бедни отбори от Източна Европа и това е нашият шанс. Както и да го разиграете като математически модел, минимум 5 са местата за бедни в групите на Шампионската лига. Нататък си е работа на всеки отбор да се оправя, да играе, да побеждава. Ако може. И в това е нашият шанс. Не само на Левски, но и на другите български отбори. Ако Платини не беше направил това, ние никога нямаше да припарим там. Защото още в предварителните кръгове щяха да се срещат 5 млн. с 80 млн. и да приключва работата.

- Фактически по този начин наши отбори могат да се издържат. С парите на УЕФА. Така ли излиза?

- Така си е. Истината е, че миналата година при това никакво участие Левски получи 3,5 млн. евро от УЕФА. Това са 7 млн. лв.

- Това ли е финансовото бъдеще на българските отбори?

- Това е най-гарантираният източник, защото УЕФА е една световна корпорация, при това от най-стриктните. Там всичко става на деня. Обявяват предварително за какво колко пари се полагат и парите се превеждат на деня. Това е една колосална банка, която дава пари за развитие, защо не и за съществуване. При това ги дава гратис. Само срещу футболни резултати. Излизаш на терена, заработваш си парите, получаваш ги и живееш. Това не е класическият източник на пари, но е много важен. Дори и за най-богатите клубове приходите от УЕФА са основно перо в бюджета. Класическите източници са телевизионните права и тикетинга, продажбата на билети, абонаментни карти, ложи. В България тикетинг не е и още десетки години няма да бъде перо. А в Европа е първият и най-голям източник на доходи за клубовете. Това е истината.

- Докога билетите у нас ще бъдат 1 лв.?

- Това също не е нормално, но тук има социална политика, популизъм, толерантност, желание отборът да бъде подкрепян. Ще се съгласите, че Левски играе много по-добре пред пълен стадион, отколкото пред празни трибуни. А когато Левски бие, това е радост за хората. Те я заслужават и никой не може да поставя финансови препятствия пред публиката. Това е икономическа сегрегация - да делим хората на бели и черни, на бедни и богати, и бедните вън от стадиона. Отвратително е.

- Защо, ако в България дойде да пее Хосе Карерас, билетите трябва да бъдат по 300 лв., а когато дойде да играе Лео Меси, билетите са по 5 лв.?

- Много е просто - защото Христо Йовов не е Пласидо Доминго. А срещу Меси играе Йовов или който и да е там като него.

- Така нито една сметка няма да излезе.

- Вярно е, разходите за един мач, ако той е на осветление, са по-големи от приходите от билети. Плащат се съдийски, осветление, охрана, заплати, чистачки, стюарди и т.н. Другото перо са телевизионните права. Допреди две години и там беше пълен скандал - цялата "А" група разпределяше 800 000 долара за цялата година. Сега нивата са нормални, но кризата удари и телевизиите и не се знае какво ще стане. Голям проблем е. До 1 февруари ПроБГ трябва да кажат какво ще правят - ще продължат ли договора, или се отказват. Има идея да се направи един телевизионен канал на "А" група, но не знам как може да стане, защото и ние там сме като орел, рак и щука. За голяма част от отборите тези пари, които идватот телевизионните права, са животоспасяващи. Например 350 000 лв. за най-слабо представилия се отбор е половината му бюджет. Как ще направим канал, ако трябва да се инвестират примерно 5 млн. евро, разделено на 16, падат се по над 300 000 евро на отбор. Малките клубове от къде ще ги вземат? А като го направим, после как ще се менажира, как ще се събират и разпределят рекламите? Да, ние сме изправени пред риска догодина на 1 август това перо просто да го няма.

- Тревожи ли ви състоянието на ЦСКА?

- И да, и не. Тревожи ме, защото не е добре отбор с традиции да има такива проблеми. От друга страна, моите проблеми са ми достатъчни да ме лишат от сън. Но те се позасилиха, побеждават напоследък. За мен е важно да са силен отбор, за да има конкуренция и интрига.

- Но имат огромни задължения.

- Ако чакате да чуете от мен, че трябва да ги мачкаме, да ги унищожим, няма да го чуете. ЦСКА е отбор с име, с публика, важна част от българския футбол. Не ги обичам, но те са необходими.

- Тогава не трябва ли да им се помогне?

- Ха, как да им се помага! Това оставаше.

- Но те са ощетени, те са единственият отбор, който плаща наем за стадиона си. Това справедливо ли е?

- Чакайте, чакайте. Да, само те плащат наем. Но държа да се знае и друго. На Левски годишно само за текущо поддържане, ремонти, заплати на персонала отиват 600 000-700 000 лв. Като плаща наем ЦСКА, целият този разход се покриваше от Министерството на отбраната. А те и не плащаха наема. Те държат три обекта с тенис кортове, със заведения за хранене и т.н., а трябва да плащат трийсетина хиляди лева, което е доста по-малко от това, което струва издръжката на стадиона. Не е справедливо да се казва, че ЦСКА единствен плаща наем, а другите не плащат.