Агентът сподели, че преговори до този момент за продължаване договора на българския нападател не е имало. Емил Данчев уточни, че Димитър Бербатов има желание да остане в клуба и ако се стигне до разговори с ръководството, футболистът не би поставял неизпълними клаузи, включително и от финансово естество.

- Емо, най-напред от теб очакваме подробности около поредното съобщение в Англия, в случая на агенция Goal.com, че са пропаднали всякакви преговори за удължаване на договора на Бербатов с Манчестър Юнайтед. Вярно ли е?

- Здравей, Томе, добър следобед и на слушателите на Дарик радио. Това просто не може да бъде вярно, защото не е имало никакви преговори. Така че, когато няма преговори, те не могат да пропаднат, или да завършат успешно. Но искам малко да разширя темата, защото и на мен, и на Митко започват да ни идват малко в повече тези писаници за изпращането му някъде, за преговори, за разговори, за пропаднали разговори, за заплати. Включително се цитират безразборно и някакви цифри. Необходимост на този етап от преговори или разговори по отношение на договора на Митко просто няма. Още веднъж искам да го кажа ясно и точно - Митко има договор, действащ договор до 2012 година с Манчестър Юнайтед, и клубът има право на опция, ако реши, да го продължи с още една година. Ако клубът реши да продължи договора, да потвърди, едва тогава ще има някакви разговори, касаещи всички въпроси при евентуалното му бъдещо продължаване, включително продължителност и финансови параметри. Но на този етап и особено в този момент, когато Манчестър се бори за две престижни отличия, просто това не е необходимо и аз, респективно Митко, трябва да сме пълни глупаци да настояваме това да стане точно сега, когато и целият щаб, и футболистите трябва да бъдат концентрирани върху това, което им предстои.

- Може ли да се каже, че нещата се движат в график и няма закъснение за евентуални преговори. Нещо, което мнозина в Англия вече твърдят, че са изпуснати срокове за водене на нови преговори.

- Нещата просто следват естествения си ход. Нито има избързване, нито закъснение за едни такива разговори в тази ситуация, в която е Митко. Т.е. още веднъж повтарям, в ситуация, в която след изтичане на действащия договор, клубът има правото да предложи опция за още една година. Няма шаблон, разговорите по този въпрос се решават и инициативата трябва да бъде в клуба. Няма изисквания кога да стане това. Аз предполагам, че в следващите няколко месеца това най-вероятно ще се случи, тъй като практиката показва, че в такъв случай разговори се водят някъде между година и шест месеца преди изтичането на действащия договор, така че не бързаме за никъде. Митко е вече напълно успокоен след това, което, аз ще кажа малко по-късно за това, което се случи на този прословут мач с Манчестър Сити. Най-вероятно до края на седмицата ще бъде готов. А след това решението ще бъде на сър Алекс Фъргюсън, кога да му дава шансове или кога да го включва като титуляр, или евентуално на малко по-късен етап от развитието на следващите мачове.

Това, което се случи на Манчестър Сити, за да се прекъсне с тези фантазии и разработки по темите за невключването му заради преговори, каквито до този момент не е имало и няма необходимост на този етап да има, е, че Митко получи болки в слабините, в адуктора. Това е нормална, често срещана у футболистите, особено при по-високи натоварвания болежка. И тя отшумява. Аз в събота и в неделя бях в Манчестър и даже преди мача с Евертън го заварих в процедури, които медицинската служба на клуба прави, за да ускори отшумяването на тази контузия. В края на мача и след мача бяхме заедно, разговаряхме по много въпроси. Радостното е, че контузията отшумява, въпреки че самият той беше наясно и ми каза, че най-вероятно няма да бъде в групата за мача с Шалке. След като се прибрах, разговарях с него.

Той вече от два дни води нормални тренировки и в края на седмицата ще бъде напълно възстановен. Така че всякакви други развития по темата и фантазии – треньорски контузии, слагането му на пейката поради някакви преговори…аз вече чета и се смея.

- Той в какво състояние на духа е, ако приемем, че адукторите се възстановяват? Отразиха ли му се двата пропуска срещу Сити, защото те бяха възпети едва ли не, макар че и снощи Юнайтед едва ли не постави рекорд по пропуски, преди да вкара двата гола.

- Виж, Томе. Митко е наясно и сме разговаряли по този въпрос, че именно към него, като чужденец, който е достигнал почти до върха на футбола в Англия, имайки възможност да стане и голмайстор на Премиърлийг, към него ще бъдат насочени прожекторите поради тази причина един път и втори път, защото все пак е чужденец. И той е наясно, и колкото и да му е неприятно, свиква вече с това нещо. След мача с Манчестър Сити имаше още два или три мача, които Юнайтед игра, и не по-малко класни отбори направи пропуски, но те са англичани, те са футболисти от националния отбор и съвсем нормално да бъдат по-щадени от него. За съжаление, нещо, което по отношение на него, в българските медии не винаги се случва, но това вече е съвсем друга тема и не е необходимо да говорим по нея. Митко се е успокоил. Той си чака шанса и ще се опита да увеличи все пак актива си от 21 гола, за да си гарантира поредното високо стъпало, на което се надявам, че ще стъпи, а именно, голмайстор на Премиърпийг.

Така че нещата, както си говорим с него са напълно под контрол и няма място за притеснение, нито за хората, които му симпатизират и го обичат, нито пък за другите, които го критикуват основателно или не понякога. Просто всичко е под контрол, както се шегуваме ние.

- В същото време, в тези 10-15 дни от мача със Сити, излязоха имената на поне четири немски, пет италиански и шест-седем турски клуба, които веднага са поискали Бербатов. Има ли изобщо нещо подобно? Имаш ли информация? Влизат ли такива оферти в Юнайтед? Стигат ли до теб? Или всичко това са съчинения?

- Всички са наясно, че ако такава оферта има и клуб евентуално се свърже, задължителната втора страна, след Манчестър Юнайтед, на която ще трябва да се обади и да води разговори, това сме ние с Митко. Защото съгласно правилниците, един футболист не може да бъде продаден без неговото съгласие. И ако някой клуб пожелае един футболист, бил той Митко или някой друг, би трябвало да разговаря с футболиста или с агента му по много въпроси, за да има сигурността, че в случай на постигане на договореност между клубовете има и съгласието на самия футболист. Такива разговори не са водени, но от друга страна, Митко, независимо от всичко, което се изписа и независимо от 30-те му години, е нормално да бъде апетитна хапка за много клубове. Друг е въпросът, дали самият той ще пожелае да се дават ход на подобни разговори, но такива официални разговори до този момент не е имало.

- Според теб, в проценти, какъв е шансът Бербатов да продължи договора си с Манчестър Юнайтед това лято или през есента?

- Знаеш много добре, че не съм човек, който играе Еврофутбол, тото или каквито и да е други хазартни игри. Така че за шансове не мога да говоря, но до момента, в който ще говорим по тази опция има страшно много време. Желанието на Митко, аз съм го казвал, а и самият той го е казвал нееднократно, е да завърши кариерата си в Манчестър Юнайтед. Но нека бъдем търпеливи, когато дойде този момент, да се водят разговори, естествено, че официално ще бъде информирана обществеността, медиите, а и десетките, може би стотиците хиляди фенове, които се вълнуват от този въпрос. Просто няма място за емоция. И нямаме място и причина, и повод за бързане и безпокойство.

- В заключение, не те попитах само, поредните твърдения или спекулации, ти ще кажеш, бяха, че желанието му е за по-голяма заплата, за вдигане на парите, а от Юнайтед не искали и т.н. Изобщо някога споменавана ли е темата "пари" при действащ договор?

- Изобщо темата не е споменавана. И аз сега ще кажа една малка тайна от разговорите ни с Митко, защото ние сме обсъждали принципно този въпрос. Самият Митко, ако нещата се развият позитивно и се създаде такава възможност, да завърши кариерата си в Манчестър Юнайтед като футболист, няма да поставя някакви изисквания, които са неизпълними за Манчестър Юнайтед. И това по отношение на парите, нека всички да бъдат спокойни, ще бъде най-малкият проблем, даже аз не бих го нарекъл проблем.