Джокович най-вероятно ще срещне Роджър Федерер за трета поредна година на финала, след като защитаващият титлата си швейцарец, който е роден в Базел, победи американеца Анди Родик с 6:3, 6:2.

Сърбинът, победител в турнирите от Големия шлем в САЩ, Великобритания и Австралия, ще играе срещу Кей Нишикори на полуфинал. Федерер от своя страна ще срещне своя партньор от златната олимпийска двойка за Швейцария - Станислас Вавринка, който отстрани Флориан Майер с 6:2, 6:2.

Джокович ще срещне Нишикори, след като японецът спечели 3-часова битка срещу Михаил Кукушкин. Лидерът в световната ранглиста обаче не изглеждаше толкова близо до полуфиналите след първия сет, в който играта му беше бавна и пълна с грешки. Той все пак се реваншира пред феновете си във втория сет, когато постигна бърз пробив и спечели останалата част от срещата с лекота.

"Проспах първия сет, но във втория получих възможност за решителен пробив при 3:2. Спечелих в този ключов момент и се класирах напред. Сигурен съм, че играта ми ще се подобри и очаквам този момент с нетърпение", заяви Джокович след победата над кипъреца Багдатис, предаде Гонг.