По-малко от 8 месеца ни делят от най-странното и различно зимно световно първенство по футбол, което стартира на 21 ноември в Катар. След изиграването на мачовете във вторник вечерта и тази сутрин наше време, имаме вече имената на 27 финалисти от 32. Не е случайно, че 21 от 27-те ясни дотук имена се повтарят с тези, които гледахме на Мондиал 2018. Ще има и още съвпадения, вероятно, след последните баражи.

Остават пет квоти, а жребият е в петък от 19 ч българско време в Доха. Дори няма и нужда да уточняваме, но нека отново припомним - шести пореден футболен Мондиал ще мине без България.

Кои се класираха:

От Европа това са световният шампион Франция, Испания, Англия, Германия, Нидерландия, Португалия, Белгия, Дания, Полша, Сърбия, Хърватия, Швейцария.

Остава едно място от нашия континент. За него ще спорят първо Шотландия и Украйна в плейоф, който да определи съперника на Чехия за финален бараж. Тези мачове трябваше да се играят в последните 10 дни, но събитията в Украйна ги изместиха за юни. Един от трите тима ще стане 13-ия финалист от Европа и взима квота №30.

От Южна Америка за Катар пътуват Бразилия, Аржентина, Уругвай и Еквадор, а Перу ще отиде на междуконтинентален бараж. Този тим ще разбере съперника си на 7 юни, когато Австралия ще срещне ОАЕ в Доха, а седмица по-късно перуанците ще се изправят срещу него за едно място - квота №31.

От Азия финалисти са: Иран, Саудитска Арабия, Япония, Южна Корея. ОАЕ и Австралия ще спорят за място на финален плейоф с Перу.

От Централна и Северна Америка имаме един сигурен финалист - Канада, а в четвъртък рано сутринта наше време вероятно САЩ и Мексико ще подпечатат визите си - №28 и 29. Трябва им да не загубят с голяма разлика от Коста Рика и Ел Салвадор, съответно.

Четвърти със сигурност остават костариканците, които се стягат за бараж срещу победителя в зона "Океания", който ще бъде определен довечера от мача Нова Зеландия - Соломонови острови. Така през юни вероятно новозеландци (обратното ще е сензация) и костариканци ще спорят за квота №32.

От Африка финалистите са: Сенегал, Камерун, Гана, Мароко и Тунис.

Домакинът Катар е 27-мият сигурен финалист.

На жребия в петък водачи на групи ще са именно домакините, както и Бразилия, Аржентина, Англия, Франция, Белгия, Испания и Португалия. Германците са във втора урна.

Когато се изтеглят групите, пет от местата ще са с "победител от Шотландия/Украйна/Чехия", "победител от Перу/Австралия/ОАЕ" и т.н.