37 години минаха, откакто тези два отбора бяха на най-високата сцена на континента.

На 26 май в Киев на финала на Шампионската лига ще се срещнат "Ливърпул" и "Реал" (Мадрид), които имат общо 17 купи на шампионите на Европа. Испанците са абсолютен хегемон с 12, англичаните имат пет.

Когато те се изправят на терена в украинската столица, ще са минали 37 години без един ден от онази топла нощ в Париж, в която "червеното" и "бялото" бяха господари на турнира.

"Ливърпул" спечели на "Парк де пренс" с 1:0, като голът на Алън Кенеди дойде 8 минути преди края. Левият бранител получи топката от тъч, тя мина с голям късмет между двама съперници и Кенеди я заби по диагонал във вратата.

Embed from Getty Images

Куриозно, същият този Алън Кенеди, наричан от феновете Барни Ръбъл, е автор на победен гол на финал за КЕШ и три години по-късно - с последната дузпа от сериите в Рим срещу "Рома".

От едната страна са Далглиш, Сунес, Макдърмът, Клемънс... От другата - Камачо, Дел Боске (същият, който после стана треньор-легенда), Хуанито, Лори Кънингъм...

Мачът минава без много положения, като фаворит преди него е английският отбор - тогава с две "пресни" титли на Европа от 1977 и 1978 г. "Реал" влиза във финала в търсене на първи трофей след златния си период от 50-те и началото на 60-те.

Embed from Getty Images

Купата е трета и последна за Боб Пейсли, великият предводител на "Ливърпул". Също любопитно - Зинедин Зидан може да стане вторият треньор с три трофея на шампионите, спечелени с един клуб, ако победи точно "червените" на финала в Киев на 26 май.

Куриози съпровождат и празненствата след победата на "Ливърпул". Фил Нийл разказва историята на това как е повикан за допинг проба и остава близо 3 часа там, а след това не успява да извика такси още час, за да пристигне в бара на хотела, когато повечето от неговите съотборници са вече сериозно почерпени.

Капитанът Фил Томпсън (на основната снимка), занася на следващия ден купата в багажника на колата си до родното предградие на Ливърпул - Къркби, където е поставя в местния пъб и хората минават да я видят.

Embed from Getty Images

Лошото е, че Фил си пийва няколко бири и заспива на бара, но за щастие никой не е откраднал трофея. В същото време на "Анфийлд" чакат фоторепортери от най-големите световни агенции, за да снимат поставянето на купата в музея на клуба.

Други времена...

На 26 май спомените за Барни Ръбъл, купата в кръчмата и финала от 1981 г. на "Парк де пренс" ще оживеят.