Магията на световните първенства отново показа лице в мача Уелс - Иран, който освен пълен с емоции и два късни гола, донесли успех на отбора от Азия с 2:0, върна лентата към класика на Мондиалите.

В последните минути Уейн Хенеси, уелският вратар, полетя към топката и откъсващия се нападател на съперника Мехди Тареми. Стражът не уцели целта (приемаме, че е била топката) и налетя с тялото си с голяма скорост върху иранеца.

След гледане на ВАР Хенеси все пак бе изгонен, въпреки че първоначално му показаха само жълт картон. За всеки по-възрастен футболен фен гледката върна като дежа-вю кадрите точно 40 години назад.

На Мондиал 1982 Западна Германия срещна Севиля в решаващ мач за класиране на полуфинал (втори групи тогава) Франция.

Резултатът бе 3:3 след редовното време и продълженията, а с дузпи напред отидоха германците.

В продълженията Патрик Батистон получи топката срещу вратаря на немците Тони Шумахер, стреля край него, а срещу му полетя торпила. Шумахер го връхлетя с тялото си, удряйки Батистон в лицето и гърдите.

Патрик бе изнесен на носилка в безсъзнание, два зъба му бяха избити, имаше счупени ребра и мозъчно сътресение.

Шумахер не получи дори жълт картон, а после спаси дузпи и прати германците напред. И днес тази история не е забравена, наричана Кошмарът от Севиля.

А вратарят на Бундестима е известен като Чудовището от Севиля.

Приликите:

Отново се случи на Мондиал, пред очите на целия свят. Отново кунг-фу прийомът на вратаря бе неумел, неточен и опасен за здравето на съперника.

Разликите:

Хенеси определено полетя за топката, докато при Шумахер и днес остава съмнителни, вижте видеото. Батистон е отиграл топката и вратарят като че ли може да избегне сблъсъка.

И, разбира се, няма наказание през 1982-ра, а имеше най-тежкото днес. Тареми се отърва без поражения с голям късмет, уелсецът успя да се извърти и да не го удари с крак и цялата си сила.

Батистон нямаше този късмет.